VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Bled 2017.- fantastičan četverac i odlični mlađi juniori
12.06.2017 18:27:03   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju Na „62nd International Regatta Bled 2017.“ nastupilo je oko 500 veslačica i veslača iz 70 klubova i reprezentacija 14 zemalja.  Već i ovaj podatak sam za sebe zorno svjedoči u kakvoj i kolikoj konkurenciji su se netom proteklog vikenda našli mladići iz V.K. „Krka“ predvođeni trenerima Radečićem i Krasićem.


Od mladih Šibenčana koji treniraju u najstarijem i jednom od dva najuspješnija šibenska sportska kluba u hramu svjetskog veslanja pojavilo se njih sedam: juniori Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić u reprezentativnom četvercu bez kormilara,  te mlađi juniori Kristijan Papak, Jerko Radovčić, Nino Perišić, Denis Borna Bumbak i Paško Stipandžija.

Europski prvaci Frane i Luka došli su na Bled zajedno s kolegama iz šampionskog četverca Fabiom Ipša i Ivanom Antom Grgićem s zadatkom okušati se u nešto drugačijoj disciplini od one u kojoj su osvojili zlato za Hrvatsku na Europskom prvenstvu, sve s ciljem utvrditi što im više leži – čamac s kormilarom, ili onaj bez kormilara. Kristijan, Jerko, Nino, Denis i Paško tek koračaju trnovitim putem do europskih i svjetskih veslačkih zvijezda na kojem im je Bled trebao predstavljati važnu postaju  na kojoj se, u prvom redu, stječe dragocjeno međunarodno iskustvo, dok su tek usput trebali ustanoviti mjesto svoje  vrijednosti u usporedbi s hrvatskom i inozemnom konkurencijom.

Prvi dan Regate

Prvog dana Regate Fabio & Co. našli su se zajedno prvi put nakon Krefelda. Naime, razdoblje između Europskog prvenstva i „Blejske“ regate bilo im je ispunjeno borbom s scilama i haribdama hrvatskog prosvjetnog sustava. Ne znamo kako je to u svim drugim zemljama , znamo da npr. Turska sve svoje mlade veslačice i veslače ima u kampu preko čitave godine gdje su im na jednom mjestu organizirane sve aktivnosti, ali znamo da je za hrvatske učenike-veslače lipanj uvijek paklen, pa koristimo priliku zahvaliti profesorima u šibenskim srednjim školama na razumijevanju. U svakom slučaju zlatni naši dečki, nakon, u petak poslijepodne rutinski odrađene eliminacijske utrke, u subotu ujutro u A-finalu  našli su se u vatri s četvercem Partizana koji je zapravo reprezentacija Srbije za ovu priliku dodatno pojačan njihovim najboljim dvojcem i skifistom, bili su tu još i Mađari, poznati nam Turci, neke klupske posade iz Austrije, jedna nova dobra kombinacija iz Hrvatske koja je tražila svojem mjesto među putnicima za Svjetsko prvenstvo (Marić, Tokić, Vrdoljak, Bijelić), te domaći četverac s Bleda. U svakom slučaju okršaj s Srbima bio je baš do kraja žestok, ali su karakteristično žestokim „Za domovinu!“ finišem svladani, dok je druga posada Hrvatske u toj utrci bila vrlo dobra treća .

Odmah iza starijih kolega u četvercu na pariće nastupila je naša klupska posada u sastavu Papak, Radovčić, Perišić, Bumbak. Veslali su zaista dobro, vodili dobar dio utrke u kojoj ih je u zadnjih 300 metara ipak pretekla posada RV „Volkermarkt“ (Austrija). Ispustili su zlato, no svejedno i srebro je veliki uspjeh u vrlo jakoj međunarodno konkurenciji i dobar pokazatelj pred skorašnje Hrvatsko veslačko prvenstvo. Stoga čestitke svima u posadi od čijih članova tek iduće godine očekujemo značajan iskorak na europsku scenu.

Sve u svemu već prvog dana regate imali smo odličnu bilancu – dva nastupa i dvije medalje i već onda smo se mogli prezadovoljni vratiti kućama, ali valjalo je pričekati i drugi dan na kojem su se opet „miješale karte“.

Drugi dan Regate i zaključak

Sad se u borbu za odličja u juniorskim četvercima, među ostalima, uključila i iznimno jaka posada Austrije koja je bila treća u Krefeldu, dok su se šibenski mlađi juniori raspršili po dublovima. S nestrpljenjem smo očekivali okršaj s Austrijancima za koje smo znali da će biti težak protivnik, a željeli smo vidjeti da li će i na koji način Srbi pokušati uzvratiti na nokaut od prvog dana. Također, trebalo je vidjeti i koliko su traga ostavile teške utrke na našoj posadi. Eliminacije održane u subotu poslijepodne prošli su bez vidljivog napora, a onda su u nedjelju, na mirnoj površini bisera Alpa, ostalim finalistima (Austrija, Srbija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska II) održali lekciju iz tehničkog znanja  i međusobne uzajamne podrške. Trka je bila uistinu teška jer su se odlični Austrijanci od samog starta kao čičak prilijepili našima uz bok. Hrvatska jest odmah povela utrku da bi tijekom staze prednost na svakih 500 metara rasla za po par desetinki, ali u zonu finiša obje su posade ušle skoro poravnate uz prednost Hrvata od svega par metara, a i Srbi su tu bili na sekundu-dvije od Austrije…. a onda… a onda je velemajstor iz Pule, štroker Fabio, poveo posadu u još jedan ubitačan finiš kakav se jedva može i zamisliti. Onima koji znaju o veslanju treba istaći da su momci u zadnjih 300 metara imali 44-45 zaveslaja u minuti, onima koji o veslanju ne znaju toliko kažimo samo neka pokušaju s tla podići težinu od 50-60 kila i to 45 puta u minuti – to bi bilo otprilike to! U situaciji u kojoj se troše posljednje rezerve kisika iz organizma, u kojoj se diše „na škrge“, u kojoj srce lupa preko 200 otkucaja u minuti, CRO-četverac djelovao je kao savršen stroj u kojem su sva četiri jednako važna dijela besprijekorno obavljala svoj zadatak! Još jedna sjajna pobjeda, nova doza optimizma pred pripreme za Svjetsko prvenstvo u Litvi, još jedan dokaz da će naši biti tvrd orah svima na najvećoj svjetskoj veslačkoj pozornici! Bravo dečki, bravo treneru Radečiću koji je velemajstorski pripremio šampione za novi trijumf!

Iza juniora nastupili su u A-finalu dvojaca na pariće naši mlađi juniori  i to Kristijan i Jerko kao KRK1, a Nino u ad-hoc kombinaciji s Antonom Vučinićem kolegom iz V.K. „Croatia“ Zagreb. Treba reći da su navedeni mladi krkaši glavni dio posla obavili već u eliminacijama kad su, nakon emocionalnog pražnjenja u četvercu,  uopće uspjeli ući u A-finale, što nije uspjelo Denisu i Pašku.  U tzv. „velikom“ finalu Nino i Anton su osvojili brončanu medalju nakon što su nakon ¾ utrke vodili ispred posade Partizana i reprezentacije Mađarske, dok su Kristijan i Jerko stalno bili četvrti. Čestitamo Ninu i Antonu na osvajanju značajnog odličja, a posadi KRK1 na muškoj borbi i jakom otporu trenutno boljima.

Što na kraju reći?

Frane i Luka potvrdili su svjetsku klasu, mlađi juniori su se pokazali najboljima među CRO posadama u disciplinama četverca i dvojca na pariće što nas posebno veseli. Ujedno žalimo što je zbog školskih obveza put na Bled propustio vrijedni i dobri Lovre Klarin s kojim bi ova lijepa priča bila zaokružena.

Ostale CRO-posade i zahvala

 Od ostalih hrvatskih posada želimo istaći prvi službeni nastup i prvu pobjedu braće Sinković u dvojcu „bez“ koji su „skoknuli“ do Bleda s obližnjeg Bohinja na kojem provode pripreme za regatu Svjetskog kupa u Lucernu. Na žalost u Zagrebu im je zbog neznanja i nerada osoba izvan veslanja onemogućeno treniranje na Jarunu. Od juniora ističemo sjajnu braću Lončarić koji su oba dana pobijedili u dvojcu bez kormilara, još jedan uspješan nastup prvakinja Europe (Krakić-Milinović-Jurković-Jurković), te još jednu pobjedu u skifu iznimno nadarenog Karla Borkovića (HVK „Gusar“). Braća Sinković i Damir Martin neće biti jedini hrvatski aduti u za osvajanje najvažnijih svjetskih medalja u ovoj i narednim godinama!

Hvala OKK „Dražen Petrović“ i nezaobilaznom Josipu Milakoviću - Joti na ustupljenom kombiju bez kojeg bi odlazak u Sloveniju bio teško izvediv!

  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"