VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Svjetsko prvenstvo s pogledom na Olimpijske igre
07.09.2015 20:24:12   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju

Sjajna sportska predstava, ona održana u Francuskoj (Wikipedia: Aiguebelette-le-Lac is a commune in the Savoie department in the Rhône-Alpes region in south-eastern France. It is named after the Lac d'Aiguebelette, one of the largest natural lakes of France) ljubiteljima veslanja pružila je sve što istinski sport može pružiti: uzbuđenje, neizvjesnost, tugu i/ili čuđenje zbog predstava lošijih od očekivanih, te nadasve radost zbog pobjede, a ovaj put pobjednicima su se smjeli osjećati ne samo medaljaši nego i svi oni koji su se izravno plasirali na OI. Svjetsko prvenstvo, naime o tome se događaju radi, pružilo je nepristranim gledateljima mnoštvo dokaza u prilog tvrdnjama o svjetskoj snazi veslanja kao sporta s kojim se smiju uspoređivati samo tri tzv. bazična sporta, te nogomet, jer u Velikom natjecanju je sudjelovalo 498 posada iz čak 75 zemalja Svijeta, a medalje su ponijeli kućama sportašice i sportaši iz  21 zemlje. Kad se uzme u obzir one koji su ostali bez medalje, a ipak su kući otišli pjevajući zbog osiguranog plasmana u Rio, onda broj sretnica/ka značajno raste, pa time i broj zemalja iz kojih potječu. Dakle, mi iz veslanja imamo se čime pohvaliti i takve činjenice treba uvijek isticati!


'Ajmo sada malo o onom što smo vidjeli od naših. Imali smo ukupno 5 posada, 4 muške i cure u 2-. Odmah recimo: Sinkovići briljantni i još bolji nego lani (da i to je moguće), Damša izvrstan, mladi Luka jako dobar, cure su ozbiljno podbacile, a Vekić i Šain... tu ne znamo što reći, a najlakše ih je popljuvati što nećemo i ne smijemo jer nema razloga za to. Netko mora biti i posljednji u koloni, šteta je što su to bili baš njih dvojica kao klasni veslači, a na najave Maria da će objesiti vesla o klin pitamo glasno i jasno: "Zašto, zbog čega sebi ne bi dao priliku za još jedan lijep rezultat u karijeri jer i on i Šajo znaju i mogu puno više i puno bolje! Sad su jako daleko od OI, ali zar tako nije bilo Mariu i prije Londona 2012.?"

Sinkovići? Valent i Martin! Ma sve je štimalo, sve je bilo prvoklasno planirano i izvedeno, ta dva mladića još nisu u najboljim veslačkim godinama, a već imaju taktičku zrelost jednog Tuftea, eksplozivnost talijanskog lakog 8+, snagu amerikanki u 4- i 8+, te karizmu ponajboljih na Globusu. Nećemo uzimati za ozbiljno njihove trke u prednatjecanju, ali ono što su pokazali u polufinalu i finalu jednostavno nas je ostavilo bez riječi. Toliko perfekcije u zaveslaju (što su troje komentatora na www.worldrowing.com dijelom opisali i kao "... effortless..."), toliko dinamičnosti i toliko sposobnosti da zamisli prof. Bralića (Nikky za spomenute komentatore) pretoče u djelo... e, tu se svatko od nas mora nakloniti i reći svaka im čast. I njima i treneru! Vjerovali smo, a to se može pročitati i u jednom od naših prethodnih komentara, da će Nijemci navaliti "kao sivonje" u prvih 1000 metara što se i obistinilo i što im se obilo o glavu, vjerovali smo da će iza pola staze štafetu od Hackera i Krugera preuzeti netko drugi što se opet obistinilo, a vjerovali smo i da Valent i Martin imaju toliko znanja i moći da se svim progoniteljima odupru na najbolji mogući način. Nismo vjerovali da je moguće išta bolje od onog prikazanog lani u Amsterdamu, ali evo proteklih dana su nas uvjerili da je i nemoguće moguće. Jednostavno: u Francuskoj su bili još kvalitetnija posada nego lani u Nizozemskoj. Doduše nisu nam priuštili zanimljivost obaranja svjetskog rekorda, ali vjerujemo da bi današnji Sinkovići one lanjske Sinkoviće pobijedili za cca dvije sekunde.  Što će biti sutra, tj. iduće godine, ostaje da se vidi, a mi se slažemo s riječima našeg predsjednika kojeg su jutros s jedne od šibenskih lokalnih radio postaja pozvali radi komentara jučerašnjeg zlata i koji je, koliko se sjećamo, među ostalim u eter rekao da se nada da će braća biti iduće godine barem na ovogodišnjoj razini forme, da se nada da će ih mimoići povrede i bolesti i da onda pod tim  uvjetima vjeruje u osvajanje jedne od medalja, te je još istakao da je u suvremenom veslanju nerealno unaprijed rezervirati mjesto na tronu. Nakon ovog kratkog osvrta još jednom čestitamo obitelji Sinković na još jednom velebnom uspjehu, a prof. Braliću zahvaljujemo jer je djelatno pokazao da CRO-pamet nije inferiorna onoj bjelosvjetskoj, dapače!  

Što se tiče Damira Martina počnimo s tim da je on najbolji skifista u zemlji koja ima svjetske veslačke prvake u dublu! Treba li o tom momku i njegovim kvalitetama još što reći? Ovo SP je odveslao na skoro najbolji mogući način, u polufinalu je bio upravo fantastičan, u A-finalu mu je naočigled nedostajalo nešto iz polufinala, izgledao nam je nijansu tromije, a to veselo društvo u kojem se našao ne prašta. Prije utrke nadali smo se još jednom Damirovom nadilaženju samog sebe i osvajanju bronce, a zbiljski smo očekivali da će pobijediti Tuftea i Rodrigueza. Na kraju peti, ali odličan peti! Šteta onih par stotinki do norvežanina, ali sve će se to vratiti iduće godine i idućih godina. Damire samo nam budi zdrav!

Što se tiče mladog Luke Radonića, kojega smo veliki navijači, recimo samo da nas je i ovom prilikom oduševio svojom izvedbom. Biti 11. laki skifista na Svijetu u konkurenciji 36-orice nije mala stvar. Radi se o mladom momku za kojega je velika šteta što nema još jednog tako vrijednog i kvalitetnog partnera u Hrvatskoj. To bi bilo dubl za OI! Luka samo naprijed, od Tebe očekujemo još lijepih vijesti, a na klubovima - tj. HVS-u je da Ti pronađu adekvatnog partnera pa makar i iz uvoza.

Cure, Karla i Marcela Milošević, (daleko) najljepši dio CRO-izborne vrste, na SP nisu pokazale ono što zaista mogu i znaju. Posljednje mjesto u C-finalu, nadamo se, tek je prolazna slabost, iduće godine imaju još jednu priliku koju treba znati i moći iskoristiti. Naravno, ovim ne želimo reći da je  mjesto u dvojcu rezervirano samo za sestre, ima tu još naših cura koje se s pravom  mogu i trebaju uključiti u utrku za nastup na kvalifikacijskoj utrci u Lucernu, samo se ove godine nisu upustile u nadmetanje. Dopustite nam da kažemo kako nam se čini kako se, još uvijek, najbolja ženska CRO-posada ne može raditi bez Sonje Kešerac!

O Vekiću i Šainu smo već nešto u uvodu rekli, a sad bi trebali još nešto dodati, a ne znamo što. Stoga, neka dečki sami kažu i pokažu što hoće i mogu, 2016. ih svejedno čeka!

Na kraju recimo opći dojam: ovo SP je onima koji hoće gledati pokazalo trendove u veslanju i ono što se od današnjih posada očekuje ako žele biti vrhunske. Gledajući utrke već i "samo", iznimno uzbudljivih, B-finala 100 puta smo se sjetili našeg trenera Milana Radečića i negovog stava da tromi nemaju više što raditi na velikom natjecanju, odnosno da sadašnjost i budućnost pripadaju eksplozivnima, te trenera Branimira Steinera kojeg smo još prije 10-ak godina čuli kad je proročanski rekao kako ne očekuje veliki napredak u brzinama, ali da će razlike između posada biti u budućnosti sve manje i manje.

Aspiriniks

PS: Nismo baš bili sasvim oduševljeni komentarima Ninoslava Sarage, ex-veslača koji je u svoje vrijeme bio ispred svog vremena i jednog od najvećih štrokera hrvatske veslačke povijesti, koji je bio sukomentator na HTV-u. Nismo razumjeli, naime, komentar u svezi navodnog dopuštanja Sinkovića da im baš toliko priprijete ostale posade iz finala, te (za vrijeme utrke lakih četveraca) ocjenu veslača četverca koji sjedi na jedinici kao obično najslabijeg u čamcu. Odmah smo se, na to, sjetili jednog Jamesa Cracknella!

  Verzija za Ispis


Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"