VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Druga regata Svjetskog kupa
21.06.2015 21:51:22   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju

Druga regata Svjetskog kupa održana ovog vikenda u Italiji (Varese), pomalo neočekivano, bila je poprište žestokih obračuna mnogih najboljih svjetskih posada. Uobičajeno se, u odnosu na I i III Regatu SK, radi pomalo o kamilici od natjecanja, ali ovoga puta tome nije bilo tako. Istina, nedostajali su Bond i Murray, svi Rusi i Ukrajinci (osim posada invalida), Grci, Srbi, Rumunji, sve bolji Turci i Španjolci, ne sjećamo se da smo vidjeli Nizozemce... ali brojni veliki bili tu. Nije nedostajalo Amerikanaca, Novozelanđana, Australaca, Kineza, Nijemaca, Britanaca, Francuza, Poljaka.... pa ni Hrvata čije su četiri posade imale što za reći u vrlo jakoj konkurenciji.


Počnimo s onima koji su (opet) najviše pokazali: dvojac na pariće u sastavu Valent i Martin Sinković još jednom su pokazali filigranski precizan zaveslaj i strahovitu eksplozivnost kombiniranu s izdržljivošću. Nakon pauze Valenta zbog povrede malko smo se pribojavali kako će to sve izgledati, međutim prošlotjedni njihov nastup na Bledu nas je ohrabrio da vjerujemo u medalju. Uostalom čovjek ne može prestati vjerovati u ta dva sjajna momka i njihova trenera-vanzemaljca, ali zlato netom nakon povrede i to kako osvojeno nismo baš očekivali... pa nisu protiv njih nastupale posade iz druge lige nego sama svjetska elita. Eto, još jednom se pokazalo, od prvog zaveslaja na mirnoj površini jezera Varese, da su klasa, svjetska klasa! Još se konkurencija nekako i držala do 500 metara, ali dalje je sve bilo (kako je onomad duhovito rekao Martin) "... gledanje utrke iz prvog reda partera!" U cilju konačno 6:10:21 (ej, 6:10!!!) s velikih 6:18 sec. ispred odlične posade Australije, a (primjerice) čak 13:31 sec. ispred šestoplasirane Norveške, a Hoff i Borch nisu bilo tko! Čestitamo, što više reći... dok smo gledali trku 6 minuta i 10 sekundi pa i više (na dodjeli medalja) lice nam je bilo razvučeno u osmijeh, samo takav osmijeh! Bravo Nikola Braliću, aktivni profesore-emerituse svjetskog veslanja!

S posljednjom rečenicom iz prethodnog odlomka možemo početi osvrt na nastup mladog Luke Radonića čiji smo veliki navijači. Kao što je poznato, Luka nastupa u lakom samcu, a treniranje i utrkivanje u samcima, svejedno teškim ili lakim,  krvava je zanimacija u ionako (pre)zahtjevnom sportu. U Vareseu je bilo prijavljeno 19 lakića, a Luka je u toj konkurenciji ušao u A-finale gdje je zauzeo odlično četvrto mjesto s zaostatkom od tek 2:82 sec. za trećeplasiranim Nijemcem. Istina, mnogi će reći da u ovoj godini svi lakići koji vrijede idu u neku od olimpijskih disciplina, ali što da radi mladić kojem, na žalost, (još) nema adekvatnog partnera u Hrvatskoj? Da se preseli u Sloveniju kao skijaš-biatlonac Jakov Fak, ili da Hrvatska kupi Rajka Hrvata kojem prezime ionako više pristaje ovamo!? Ipak, nadamo se da će se do iduće godine i kvalifikacijske regate u Lucernu u Hrvatskoj naći momak koji bi s Lukom za Hrvatsku izborio jedno mjesto na OI. Luka čestitamo, samo naprijed, želimo Ti ostvarenje svih snova!

Što reći kad nam rečenice o jednoj zvijezda svjetskog veslanja kakav je Damir Martin dođu pri kraju teksta? Znači li to da je bio loš? Ma ne! Nikako ne! Ući u A-finale u konkurenciji svih najboljih veslačkih samaca Svijeta izuzetan je podvig. Svi koji o veslanju nešto znaju, znaju što znači zauzeti mjesto u stazi 4 u A-finalu u društvu u kojem su sve sami divovi: Drysdale (NZL), Fournier (CUB), Synek (CZE), Scharbachenia (BLR) i Campbell (GBR). U takvom društvu veslačkih titana Damir se držao odlično sve do nekih 900 metara, a onda je počeo zaostajati da bi se u drugoj polovini predao veslajući u tempu ispod 30. Ono što smo nakon EP rekli tvrdimo i sada: cilj Damira Martina ove godine mora biti osiguranje plasmana na OI, a onda pripreme u miru za Rio kada će trebati upaliti sve motore ako se misli doći do medalje. A Damša želi tu medalju, znamo to! Samo neka bude zdrav i bit će veselja!

Ostale su nam još dame, sestre Marcela i Karla Milošević koje su nastupale u dvojcu "bez" i u konkurenciji 15 posade bile 11, ili pete u B-finalu. One puno zaostaju za svjetskim vrhom, ali nisu daleko, dapače, od posada kojima je jedini cilj plasirati se na OI. Kad se zna da su ispred njih bile plasirane još dvije posade iste zemlje (GBR) onda se može zaključiti da su Marcela i Karla trenutno 10. dvojac Svijeta, a u Rio će ih se plasirati njih 15. Kada ovaj podatak imamo u vidu onda smo skoro sigurni da i Hrvatska ima uzdanice za (napokon) plasman jedne ženske posade na Igre Olimpijade, što bi bio veliki uspjeh!  Da li će plasman izboriti baš sestre Milošević, ili neke druge dvije naše cure ostaje za vidjeti, a mi navijači potajno sanjamo CRO-osmerac sastavljen od djevojaka iduće godine na predolimpijskoj regati u Lucernu!

Aspiriniks

  Verzija za Ispis


Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"