VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
EP Varese 2012.
16.09.2012 22:08:25   |  By: Aspiriniks

Nakon Olimpijade sva natjecanja u godini pomalo gube na naboju, jer je onaj pravi klimaks već prošao. Međutim, danas završeno Europsko prvenstvo održano u Vareseu, Italija, pokazalo je da i olimpijci (olimpijske posade) ipak nađu u sebi dovoljno motiva za nastup na EP-u.

Tako smo, primjerice,  vidjeli srebrni talijanski dubl, odličnog litavskog skifistu i odličnu litavsku skifisticu (oboje osmi na OI), neulaskom u olimpijsko finale razočarane Poljake u 8+, izvrsne Estonce s "drvenom" olimpijskom medaljom u 4X, nesvakidašnju kombinaciju Poljaka u 2X, odlične Rumunjke koje su iz četvrtoplasiranog olimpijskog osmerca za promjenu prešle u 2- i poigrale se s konkurencijom, bio ju tu i sjajni četverac Grka... i onda kakvo bi to bilo natjecanje u kojem Sinkovići i Martin (ovaj put bez Šaina), kad već nastupaju, ne bi dali svoj pečat? Naši su u Varese stigli s četiri posade. Od rimenaša bili su tu momci iz Gusara (Dražen Čulin, Nikša Skelin, Vito Čavrlj i Alen Banovac), dok su naš premalobrojni ženski rimen zastupale Maja Anić i Sonja Kešerac. Skulere smo već spomenuli, a nije nam poznato zbog čega se na EP-u nisu pojavili Šain i Vekić.  

Četverac se među 11 posada domogao osmog mjesta. Razmaženi uspjesima "unlimited" četverca rekli bi smo da je to slabo, ali valja reći da je u ovom trenutku to realnost CRO-rimena čija je kvaliteta u zaostajanju za skulerima. To što je takav trend sve više očit i u čitavom veslačkom svijetu nije nam neka utjeha. Uglavnom, Splićani nisu imali šanse za ući u A-finale, a to se vidi ponajbolje iz podatka da su u repesažu iza drugoplasirane Francuske (dalje su išle prve dvije posade) zaostali skoro 7 sekundi, a ta ista Francuska ja u A-finalu bila na svim prolazima, pa i na kraju, posljednja - šesta. Što da se radi? Odgovor će, kao i za još neka slabe točke našeg sporta u Hrvatskoj, morati biti brzo pronađen, inače je daljnje zaostajanje zajamčeno. Na kraju pitanje: koliko bi bilo lošije/bolje da su u Varese išli dečki iz našeg  SMB reprezentativnog četverca (IST-JZD)? Uostalom, gdje su Marin Bogdan i (naročito) Karlo Udovičić?

Komentar pojedinih rezultata počeli smo s najslabije plasiranom posadom. Tako idemo i dalje. Dakle, 2- Maja Anić i Sonja Kešerac. Najprije svaka čast curama koje su smogle snage i volje nastaviti s radom nakon što su propustile plasman u London. Osvojile su brončanu medalju, čini nam se njihovu treću europsku i pokazale ono što smo i prije o ovoj posadi znali: predstavljaju neku srednju svjetsku vrijednost u disciplini u kojoj se natječu. Nisu dovoljno brze za svjetsko A-finale, ali su konstanta (osim lani zbog bolesti) u B-finalu. Što se tiče ovog EP-a s fantastičnim Rumunjkama nisu imale niti zrnce šanse, a djevojke iz Velike Britanije su im, žestokom završnicom tipičnom za posade iz te zemlje,  preotele srebrnu medalju koja im je tijekom 1 900 metara utrke visila oko vrata. Na kraju pitanje:  ima li cura u Hrvatskoj koje bi se mogle pridružiti ovom dvojcu da Maji i Sonji bude lakše?

Eh, Damir Martin! Srebrni s OI- a, pa srebrni s EP-a! Mindaugas Griskonis se ovog puta, za razliku od lani, nije samo tako provozao do prvog mjesta. Ušao je Litavac u zadnjih 500 metara s udobnih 5,15 sekundi prednosti ispred Damše i vjerojatno je mislio da je priča završena i da je Damša još jedan od onih koji tek iskušavaju sreću na izletu iz neke druge discipline u posebno zahtjevni skif. Na žalost, naš najbrži skifista ovog puta je malo, samo malo, prekasno uključio svoje moćne turbine i za nikakvih 7 stotinki ostao bez zlata. Možda će zvučati čudno za Damira koji iza sebe ima niz velikih medalja, što znači da je iako mlad već poprilično iskusan, ali mislimo da je ovog puta ipak presudilo Griskonisovo veće iskustvo natjecanja u samcu na velikim regatama. Ali, ništa zato, više sreće drugi put, a nama ostaje da upitamo (jer Rio je blizu): kamo će ploviti Damšina karijera iduće godine?

Eh, braća Sinković! Valent i Martin! Srebrni s OI-a, zlatni s EP-a! Odlični veslači pod dirigentskom su palicom prof. Nikole Bralića i ovog puta pokazali koliko vrijede. Za najveće protivnike imali su olimpijske doprvake i to nikog drugog do (u svakom smislu) velikog Alessia Sartorija i njegovog kolegu Romana Battistia. Onima koji nisu gledali utrku savjetujemo da je svakako pogledaju pa da vide kako to izgleda kad Sartori gubi na 1 500 i kako u tih zadnjih 500 metara u tempu 45 (!) nastoji sustići suparničku posadu.  Tako se bori! Međutim, makar mu je upravo na taj način na Olimpijadi uspjelo potisnuti Čopa i Špika, ipak su se u Vareseu Valent  i Martin pokazali kao tvrđi orah od proslavljenih veslača s Bleda.  Samo još da dodamo: u utrci dublova sudjelovali su još i Hoff i Borch (NOR) koji su na OI bili prvi u B-finalu (u Vareseu brončani), pa Mascinskas i Ritter (LTU) koji su na OI bili šesti (u Vareseu četvrti), pa Wasielewski i Chabel - o Wasielewskom se nema što govoriti, čovjek je legendarni član legendarnog POL četverca, a Chabel je na OI bio u C-finalu. Dakle sve birano društvo, a Sinkovići su im svima uzeli mjeru. I te kako!  Zato, po tko zna koji put, bravo za braću, a na kraju i za njih pitanje kao i za Damšu: kamo će iduće godine ploviti vaše karijere?

Aspiriniks

  Verzija za Ispis


Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"