VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Jumbova regata
05.06.2012 00:15:18   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju

Iza nas je još jedno ovogodišnje, sedmo po redu, veslačko natjecanje na kojem su sudjelovali krkašice i krkaši i to ne bilo koje natjecanje! Kao što je to i vrapcima po krovovima poznato, početkom lipnja, već 15 godina uzastopno, u Zagrebu se organizira međunarodna veslačka regata koju malo tko zna pod njezinim pravim nazivom (a ima 3 naziva, ako se ne varamo), već je u čast najstarijeg aktivnog veslača u Hrvatskoj, zapravo jednog od živih simbola veslanja u našoj zemlji,  gosp. Julija Boroše nazivamo Jumbovom regatom.  


Ovog puta su trojica trenera Kluba na put u ZG poveli 15 veslača i dvije cure i to s, moglo bio se reći, dva glavna cilja: još jednom ispitati mogućnosti kombiniranog 4- TRE+KRK (Vukovski, Čoga, Laća, Krakić), te "ispipati" kako se ponašaju mlađe posade u nekom drugačijem rasporedu od onog na kojeg su ove godine navikli. Što smo vidjeli i kakvi su nam najvažniji dojmovi, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Najprije o ove godine našim najboljim veslačima: Josip i Antonio, zajedno s kolegama iz Trešnjevke, nakon Beograda gdje su odveslali solidnu utrku protiv reprezentativnog arma Srbije, u Zagreb su pozvani od strane izbornika kako bi se vidjelo koliko u ovom trenutku vrijede u okršaju s kombiniranom posadom JRI-IST, te dobrodošlom konkurencijom u vidu klupskog sastava HVK "Kaštela". U utrci koju su odveslali u subotu sudjelovala je i posada kombiniranog četverca "sa" (VUK-IKT). Utrka je bila organizirana kao handicap jer je posada 4+ bila je puštena 8 sekundi ispred armova bez kormilara. Bilo je malo, sasvim malo, vjetrića u krmu i tu se "sa" najbolje snašao. "Naši" se, naime, nisu puno mučili s Kaštelima i dečkima iz Rijeke i Pule, ali nikako nisu uspjeli stići posadu VUK-IKT koja je u cilj ušla kao prvoplasirana sačuvavši dio prednosti s kojom je i puštena u utrku. Kao navijači bili smo zadovoljni iskazanim htijenjem "naše" posade, ali energičnošću zaveslaja i zaostatkom nismo mogli biti zadovoljni.

Drugog dana su na stazu ponovno izišle iste posade "sa" i najboljeg "bez", ali ovog puta bez asistencije kaštelana i osječko-vukovarske četvorke. Konkurenciju su, međutim, pojačale posade VK "Medulin", HVK "Gusar", HAVK "Mladost", te VK "Trešnjevka".  Odmah ćemo reći da je ishod utrke, pa time i naše zadovoljstvo prikazanim, bi(l)o poprilično drugačiji/e nego dan ranije. U uvjetima jakog kontra vjetra u kojem je posada četverca "sa" uživala prednost veslanja u ponešto zaklonjenoj prvoj stazi, dok su se krkaši i trešnjevčani borili u trećoj stazi sasvim izloženi vjetru, "naši" su pokazali solidno veslanje. Očito je bilo da veslaju prema preporuci trenera: u nešto nižem tempu (32-33), ali zato dugo i koliko je to bilo moguće snažno. U cilj ušli s prednošću od nešto više od 9 sekundi, a ako se tome dodaju barem 3 sekunde zbog razlike u stazama onda možemo reći da je ovog puta "bez" punom mjerom uzvratio posadi "sa" za poraz dan ranije. Još da je bilo očekivane i potrebne reakcije u zadnih 200-tinjak metara, tj. dizanja tempa i ritma, dojam bi bio još bolji. Međutim, svjesni smo da su promjene u dinamici odlika uveslanih posada što ova "naša" (još) nije. Kad smo već toliko govorili o uvjetima koji su vladali tog nedjeljnog popodneva na Jarunu bilo nam je čudno zbog čega se za posadu Krke i Trešnjevke nije odredilo da vesla u drugoj stazi, do jedinih konkurenata, nego se između uvrstilo posadu Medulina koja nam se, treba to istaći, do tehničke greške koju su počinili, jako svidjela čvrstim zaveslajem.

Nešto iza opisanih uzbuđenja na stazu su izišli kadetski četverci na pariće, a među njima i naš u sastavu Filip Kendeš, Niko Slavica, Šime Bašić i Tomislav Rupić. Radi se o posadi koju naši treneri pripremaju za Državno, a s čijim smo veslanjem i borbenošću bili više nego zadovoljni. Između 11 prijavljenih četveraca u cilj su ušli kao drugoplasirani. Na pola staze bili su u vodstvu (imamo snimku), ali ih je onda Trešnjevka sustigla i prestigla. Boksačkim riječnikom kazano radi se o perolakoj posadi koju su nadmašili teškaši iz Trešnjevke, ali su se trešnjevčani protiv krkaša morali i te kako namučiti kako bi došli do pobjede. Filip se već pokazuje kao kvalitetan štroker koji će se i u buduće  znati nametnuti svakoj posadi i to je ono što nas veseli, Niko i Tome su već pouzdana dvojka iza njega, dok se novak Šime pokazao kao kvalitetna popuna iskusnijim kolegama. Bravo momci!

U 17,15 uslijedio je start u disciplini 1xKMA. U ovoj disciplini natjecao se i naš veslač Marko Krečak i među čak 24 kadetka skifista našao mjesto u finalu, pa je čak u finalu i zaveslao, ali samo nekih možda 50 metara, a onda se, prema našem očekivanju, prevrnuo. Da se nije prevrnuo, da je kojim slučajem uspio doći do cilja, uopće ne sumnjamo da bi osvojio neku od medalja, ali... Radi se o sasvim neiskusnom veslaču koji ima dobre predispozicije za veslanje, ali na tehnici treba i te kako poraditi. U svakom slučaju, za Markovu borbenost koju je pokazao u kvalifikacijama palac gore!

U 17,50 na startu su se našli JMB osmerci i to njih 5, a društvo su im činila 2 SMB četverca "bez". U tom šarolikom društvu mjesto je našao i naš osmerac. Utrka je bila jako uzbudljiva (imamo snimku). Tijekom svih 1 500 metara naši su vodili ogorčenu bitku s kombiniranim osmercem NOV-CRO u kojoj je spomenuta kombinacija stalno imala 1-2 metra prednosti koja se povremeno povećavala, pa su je naši uporno sustizali, a bitka je razriješena tehničkom greškom momaka iz Zagreba nakon koje su naši kao prvoplasirani sigurno uplovili u cilj. Ovdje veliki bravo ide za Mihovila i čitavo društvo iza njega, iako treba reći da će se na osmercu ovog ljeta trebati i te kako raditi, možda čak i vršiti promjene posade, a sve u cilju da osmerac, baš kao i lani, bude konkurentan za jednu od medalja na PRH.

Iza osmerca veslale su naše cure Antonija i Antonia u 2XJŽB. Među 7 posada zauzele su četvrto mjesto, a medalja im je izmakla za 6 desetinki. Vjerujemo da su i same očekivale više, ali je pitanje koliko su ta očekivanja bila realna. Djevojke trebaju raditi, raditi, raditi.

Drugi dan natjecanja obilježio je već spomenuti kontra vjetar. Nakon ranije opisane utrke četveraca na stazu je u C-finalu discipline 1XJMB izišao i naš Tome Matešić. On je, kao i mlađi mu kolega Marko dan ranije, isto imao 24 posade u konurenciji, ali tu svaka sličnost u pristupu utrci Tome i Marka prestaje. Marko je hrabro išao na sve ili ništa, a tehnički puno potkovaniji Tome, koji je zbilja potencijalno dobar veslač, kao da se zadovoljio samom činjenicom da dođe do cilja. Šteta za Tomu i Krku.

Neposredno iza discipline 1XJMB uslijedilo je nadmetanje 19 posada kadeta u dublovima. Lijepo je znati da su naša oba dubla uspjela bez problema ući u A-finale. Tu je utrku trebalo gledati jer se svašta moglo vidjeti (kako kod koje posade): volja, želja, taktička mudrost i ono drugo, tehničke greške, ali i dotjeran školski zaveslaj. KRK 1 činili su Filip i Niko, a KRK 2 Marko i Tome. Osim posade NOV 1 koja se lijepim veslanjem izdvojila u odnosu na ostale i čijoj je snažnoj konstituciji kontra vjetar manje smetao, još su se 4 posade ravnopravno borile za ostale dvije medalje. Među njima su bili i naši. Na samo 200 metara prije cilja KRK2 je bila u dobitnoj poziciji, a KRK1 je nadirala iz pozadine. Međutim, još jedna šopa (rak) nakon mnogih u nizu presudili su našoj drugoj posadi, dok su Filip i Niko bez bronce ostali za vršak čamca.     

Potom je Antonija veslala u A-finalu 1X JŽB i zauzela 6. mjesto. Iz početka je to izgledalo puno bolje nego na kraju.

Što reći o utrci 2-JMB? Prednatjecanja nije bilo, nego se 6 posada našlo odmah u A-finalu. Krkaši su veslali u stazama 5 i 7 dok je 6. staza bila prazna. Posada koju su činili Jure i Jakov odmah je iz svoje 7. staze izazvala teški šok među žabama koje su se sunčale na nakupini lopoča uz samu obalu jezera i tu je, među žabama, već nakon 100-tinjak metara sretno završila utrku. Sretno zato jer nije bilo povrijeđenih među ljudima, ustanova koja upravlja Jarunom nije prijavila žrtve među žabama, a ni čamac nije oštećen. Dok su se Jure i Jakov tako odmah upustili u istraživanje flore i faune Jaruna, Miho i Kike su se srčano borili s posadama Vukovara i Cherpokowa (Bugarska) za prvo mjesto (imamo snimku). Borili su se baš kako to i priliči Krki i krkašima, ali ih je na kraju slomio snažan vjetar i objektivno jača konkurencija. Osvojili su brončanu medalju, ali puno više od te medalje veseli nas njihov pristup utrci!

Na kraju smo gledali mučenje tzv. gornje polovice osmerca u četvercu "bez" JMB. Htijenju posade nema zamjerke, ali u konačnici nije bilo dobro. Tu se i te kako ima što ovog ljeta raditi.

Tako smo došli do kraja i ovog komentara. Međutim nećemo završiti bez  pohvale našim prijateljima iz Vele Luke na zaista vrlo dobrim predstavama u konkurenciji 4X i 1X JMB, te bez da iskažemo svoju tugu zbog još jedne velike dominacije seniorskih veslača iz Srbije u odnosu na naše rimenaše. Dakako, treba li uopće spominjati kako želimo četvercu TRE-KRK, kao i ostalim posadama, koje će našu zemlju reprezentirati idućeg tjedna na EP na Bledu puno sreće, te da im taj nastup svojom kvalitetom otvori vrata prema Svjetskom prvenstvu.

Aspiriniks

 

  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"