VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Završeno seniorsko PRH
15.05.2011 23:30:11   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju

Danas, u nedjelju 15. svibnja 2011. godine V.K. "Krka" je nakon 28 godina čekanja osvojila jedan naslov seniorskog prvaka Države. Podsjetimo, još daleke 1983. godine, kad se većina veslačica i veslača koji su nastupali na ovogodišnjem Prvenstvu RH u veslanju za seniore nije ni rodila, na Prvenstvu SFRJ održanom u Zatonu uzeli smo zlato u osmercu.  Valja istaći kako posada upravo tog osmerca dobrim dijelom čini kadrovsku osnovu današnje Krke 21. stoljeća. Tu su Milan Radečić kao glavni trener Kluba, Dražen Crnogaća kao predsjednik, Željko Trzin kao istaknuti član Uprave i veslački sudac, Ivo Despot kao veslački sudac, te Janez Grbelja i Frane Juras kao oni koji su stalno tu. Posadu su činili još i Robert Baljkas, Ivica Jurković i Zdravko Huljev. Uz Klub kao veslački zanesenjaci bili su i oni koji su i danas neizostavni dio Kluba: Čedo Polak, Gojko Lambaša i Paško Škarica!


Ovaj uvod činio nam se potrebnim kako bi i na taj način pokazali koliko nam je važna i draga ta medalja koju su zaslužili Ivica, Leo i Niko na vodi, a trener Mime uz vodu. Nekome iz Mladosti, Gusara, Iktusa i da ne nabrajamo dalje naše velike klubove, naša radost može se činiti pretjeranom i pomalo patetičnom, ali eto nakon upornog rada postigli smo da je Krka jedan od (samo) 5 veslačkih klubova iz Hrvatske koji sa netom minulog natjecanja nose zlatnu medalju! Zato još jednom bravo i hvala nabrojenima u drugom retku ovog odlomka!

A kako je tekla, ta za Krku povijesna, utrka i koji su dojmovi aktera? Trener Mime se javio predsjedniku Kluba netom nakon kraja slijedećim rečenicama (otprilike): "Pratija san Niku i nisan stiga na početak trke dvojca. Uvatija san ih tek oko 400 metara od starta i vidija da su četvrti i da veslaju ajme majko - mlako, bez ritma i provlaka. Onda san počeja vikati i onda su tek počeli veslati. Na 1300 su preuzeli vodstvo i do kraja se borili s Iktusom za prvo misto. Pobijedili su i to je najvažnije i triba in čestitati!" Naravno, čestitali smo i mi iz Šibenika i treneru i njegovim dečkima i odmah se sjetili Vase koji je upravo u dvojcu "sa" harao bivšom državom i nastupio na OI u Rimu 1960. godine. Njemu je sigurno drago da se Krka vratila seniorskim naslovom baš u "njegovoj" disciplini, a najbolji dokaz za to je što im je dva puta čestitao! Momci su skromno rekli, tako kaže Luca, da su sretni i zadovoljni. Neka je tako i treba biti tako! Nakon završetka Regate javio nam se i  gorespomenuti član Uprave Željko Trzin i rekao da je častio "... cili Jarun...." da su mu mnogi čestitali, ali i da mu je sad potreban kredit kako bi sve platio. Vrijedno je reći kako se našem Predsjedniku doslovno minutu nakon završene utrke telegrafski javio veslački povjesničar i autor gosp. Rudi Starić riječima: "Dražene Krka ima prvaka! Nisam imao pojma kakve momke imate!" Da, kao zanimljivost valja istaći  da je naš proslavljeni olimpijac i svjetski prvak Igor Boraska prišao Ivici, Leu i Niki kad su s čamcem odlazili na trku i rekao im da u tom brodu moraju biti prvi i zaželio im sreću. Sad, na kraju ovog odlomka, došli smo do važnog mjesta na kojem moramo od srca zahvaliti HVK "Gusar" i njegovu predsjedniku gosp. Mirku Ivančić na posudbi čamca koji je zapravo Gusarova relikvija. Naime, u tom su čamcu Igor Boraska i Tihomir Franković s kormilarom Milanom Ražovom u Indianapolisu (Eagle Creek) osvojili naslov svjetskih prvaka ispred slavne braće Abagnalle pri čemu su postigli  fantastičan svjetski rekord od 6:42:16 što je zgodno iskorišteno i za naziv čamca!  

Eto, još jednom hvala Gusaru jer će se dakle, zahvaljujući pomoći iz Splita, u vitrinama V.K. "Krka" nakon 28 godina naći pehar namijenjen seniorskom pobjedniku. Moramo sad reći da smo prije odlaska u Zagreb bili gotovo sigurni u takav ishod jer smo znali da Ivica i Leo na treningu idu jako dobro i da su naročito brzi u prvih 500 metara. To ovom prilikom baš i nisu pokazali, ali to pripisujemo neiskustvu, pa i nesamouvjerenosti svojstvenoj veslačima koji nisu navikli na pobjede! Momci čestitamo i...  idemo dalje, sad nema stati!

Zadnja rečenica iz prethodnog odlomka može se, na žalost, samo djelomično i to u onom zadnjem dijelu, iskoristiti i kao početak kratkog osvrta na Nikin nezapažen nastup na ovom Natjecanju. Oni koji prate naše komentare znaju da smo više puta istakli mišljenje - kad se pojaviš na startu više ti ne vrijedi niti jedna isprika, protivnik će te htjeti pregaziti neovisno jesi li bolestan, imaš li loš čamac, lošeg trenera, klub, predsjednika i upravu. Sportskog suparnika tvoji, pa i zdravstveni, problemi ne zanimaju, on hoće biti bolji! Dakle, nije da ga opravdavamo, jer bolest je viša sila, samo želimo istaći da je Niko išao u Zagreb u nadi da će kiša pasti bar 24 sata ranije negoli su to nagovijestili meteo-stručnjaci, da će tako pelud koja mu uzrokuje alergijsku reakciju i začepljenje alveola biti eliminirana ("prizemljena"), te da će moći "normalno" veslati. Također, nije zgorega reći - čovjek se nada čudu tj. da se problem "možda ovog puta neće pokazati", ali (kako smo i to već jednom napisali) čuda su rijetka i redovno se dešavaju onima drugima. Nikin problem, tek da kažemo onima koji ne razumiju tuđu muku, prispodobiv je s autom koji je super, samo mu gorivo ne dolazi do motora pa auto trza i neće da vuče, muči se. Zato, Niki valja izgurati svibanj i vjerovati u sebe i trenera jer, koliko znamo (a znamo), Klub će u svog najboljeg veslača i dalje i te kako vjerovati!!!

Toliko o nama, a sad da vidimo što su učinli drugi. U tom smislu nudimo vam da pogledate donju Tabelu pod šifrom "kome ćeš vjerovati, ako ne brojevima" uz napomenu da smo se pri formiranju Tabele rukovodili proncipom kojim se vodi MOO na svakoj Olimpijadi, te da u Tabelu nismo uvrstili rezultate veterana:

Zlato

Srebro

Bronca

1.

HVK "Mladost"

6

2

2.

VK "Iktus"

3

3

2

3.

VK "Jadran Rijeka"

3

2

4.

VK "Trešnjevka"

1

2

5.

VK "Krka"

1

6.

HVK "Gusar"

3

1

7.

VK "Korana"

1

4

8.

HVK "Mornar"

1

8.

VK "Zagreb"

1

8.

VK "Jelsa"

1

9.

VK "Jadran" Zadar

2

10.

VK "Dupin"

1

10.

VK "Glagoljaš"

1

10.

VK "Krševan"

1

 

Dakle, iz priložene Tabele jasno je kako je ovo bio veliki dan za HVK "Mladost". Nije "štos" samo u 6 zlatnih medalja, nego i u njihovom rasporedu koji ponajbolje govori o kakvom se Klubu radi: osvojili su zlata i u rimenu i u skulu i s muškim i s ženskim posadama i s lakim i s teškim veslačicama i veslačima, te je superiorno osvojen naslov prvaka u osmercu stigao kao kruna kvalitete, kako sportske, tako i stručne i organizacijske koja se stekla u tom Klubu! Zato sve čestitke Klubu iz Veslačke 26! O dijelu daljnjeg poretka: "Iktus" kao i uvijek visoko (drugo)plasiran, "Trešnjevka" na (širokim) ramenima Damše - jednog, ali zlata vrijednog, "Jadran" iz Rijeke zauzeo je mjesto imenjaka iz Zadra (bravo za dvojce i Anu), "Gusar" bez zlata što ni u kom slučaju nije dobro jer bez jakog Gusara nema niti jakog CRO-veslanja i to je više puta dokazana istina....

O Pravilniku o bodovanju klubova na PRH kojim se osvojena mjesta u poretku različito vrednuju, među ostalim i stoga jer svaka disciplina ima svoj "težinski faktor", već smo prije godinu-dvije nešto pisali pa se nećemo ponavljati.  Dakle, i po (neslužbenom?) poretku utvrđenom navedenim Pravilnikom "Mladost" je superiorno prva, dok je "Krka" među 14 klubova koji su osvojili bodove zauzela 8. mjesto. Naravno, ovo je tek prvi dio priče o bodovanju, drugi će uslijediti u rujnu kad će se po održanom PRH za mlađe uzraste svesti konačni računi i kad će, nadamo se, "Krka" zaploviti uzvodno - prema boljoj poziciji.

Na kraju, valja nam reći i ovo: kad je HOO dobio koncesiju za TV-kanal namijenjen samo sportu poradovali smo se jer smo naivno povjerovali da će "Sportska TV" kako su je nazvali, biti posvećena više-manje sportu baš u Hrvatskoj i da će po toj logici i CRO-veslanje kao jedan od najuspješnijih sportova dobiti svoj dio zaslužene minutaže, pa time i mogućih novih veslačica, veslača, da ne kažemo i mogućih sponzora. Kako smo se ružno, baš ružno, prevarili!  

Aspiriniks  

  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"