VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Igor Velimirović, (novi) ogled o veslanju
19.10.2009 17:43:45   |  By: aspiriniks

Niže možete pročitati novi prilog gosp. Igora Velimirovića, ovaj put na temu veslačkog jučer - danas - sutra. Kako to od Igora obično biva članak je jako zanimljiv, a namijenjen je onima koji na temelju prošlosti žele vidjeti budućnost. Hvala Igoru na pomoći oko aktualiziranja www.vkkrka.hr, a koristimo priliku i da mu čestitamo na prinovi u obitelji!
Također, kako se najčešće desi da naša dva kolumnista "idu" u javnost zajedno obavještavamo vas da ovoga puta tome neće biti tako jer je Pavle do idućeg proljeća na poslijedoktorskom studiju u SAD. Stoga ovim putem pozdravljamo Pavla i želimo mu uspješan boravak u zemlji preko velike bare.

Period od dvadeset godina u veslanju – što se promijenilo?

Koliko se veslački sport promijenio u periodu od dvadeset godina? Uz brojne organizacijske promjene, kao što je primjerice prilično promijenjen program olimpijskih disciplina, te neke tehničke, kao što su novi oblik lopate vesala i novi materijali izrade opreme, čini se da je sve drugo ostalo jednako. Ili možda nije? Analizom rezultata na tri svjetska prvenstva u razmaku od 20 godina neke uočene zanimljivosti komentira Igor Velimirović.

Period od 20 godina relativno je dugo razdoblje u kojem se može mnogo toga dogoditi u ljudskom društvu: ratovi, raspadi jednih i nastanci drugih država, ekonomske krize i uzleti, itd. U životu jedne osobe 20 godina je period u kojem čovjek odrasta i sazrijeva, u radnom smislu predstavlja polovicu radnog vijeka a u životnom u prosjeku četvrtinu života. Koliko je pak 20 godina u razvoju jednog sporta? Bez ambicije za znanstvenim odgovorom na ovo pitanje, poslužiti ću se arhivom rezultata sa tri različita Svjetska prvenstva u veslanju razmaku od 20 godina, i to za nekoliko pojedinačnih disciplina koje su nekad ali i danas predstavljale udarne muške discipline.

Prvo prvenstvo odabrano u ovom pregledu je ono održano na slovenskom jezeru Bled u tadašnjoj Jugoslaviji, i to 1989. godine. Bila je to tada post-olimpijska godina, gdje su kao glavne zvijezde nastupali tadašnji aktualni olimpijski pobjednici kao što su skifista Thomas Lange iz tadašnje Istočne Njemačke, u rimenu pak Steven Redgrave (ovdje prvi i jedini puta na SP s novim partnerom Berisfordom), pa zatim braća Abagnale iz Italije u dvojcu sa kormilarom, itd. Bledsko prvenstvo je prve seniorsko prvenstvo na kojem je nastupio Mathew Pinsent, tada juniorski svjetski prvak iz 1988, a ovdje je nastupio u 4+. Kako Redgrave, usprkos rekao bih odličnom dvostrukom nastupu na Bledu  (srebro u dvojcu bez iza izvrsnih Istočnih Nijemaca te peto mjesto u dvojcu sa) sa partnerom Berisfordom nije bio sasvim zadovoljan, slijedeće je godine za partnera odabrao mladog Pinsenta. Ostalo je povijest…Bled je kao i uvijek odlično ugostio svjetske veslačice i veslače, a tadašnju reprezentaciju Jugoslavije su u najuspješnijim disciplinama uglavnom zastupali slovenski veslači: brončani dvojac sa, finalisti u dvojcu bez te finalisti u četvercu bez u kojem su tada uz jednog Bleđana i jednog veslača iz Beograda u posadi sjedili Riječani Fabijanić i Butković. Legendarni Zlatko Celent je tada na svojem zadnjem seniorskom Svjetskom prvenstvu nastupio u četvercu sa, koji je imao dosta problema s ozljedama te su tada bili ukupno sedmi (godinu dana ranije na OI u Seulu su bili u finalu). Za informaciju mlađim čitateljima, tada su tek ušla u modu plastična odnosno karbonska vesla, te je na tom prvenstvu još bilo posada koje su veslale drvenim veslima. Lopata je jasno bila simetričnog „macon“ oblika. Također, još uvujek tada nije bilo rijetkost vidjeti potpuno drvene čamce, iako je prevlast plastičnih materijala postajala polako očita. Uvjeti su na stazi za vrijeme prvenstva bili vrlo dobri, bez jačeg vjetra te su vremena bila standardno „bledska“, dakle možda nešto malo sporija nego li je to slučaj na drugim stazama.

Drugo prvenstvo u nizu koje ćemo ovdje malo promotriti bilo je održano 1999. godine u St.Catherinesu u Kanadi. Ovaj put je to bila pred-olimpijska godina, uoči sjajne olimpijade u Sydneyu godinu dana kasnije. Od zvijezda tadašnjeg programa ističemo u samcu Novozelanđanina Wadella i Švicarca Mullera (Muller aktualni, a Wadell budući olimpijski pobjednik), Redgrave je i dalje bio nedostižan za sve u rimenu ali ovaj puta u četvercu bez kormilara. Hrvatska je na ovom prvenstvu nastupala sa ne baš mnogobrojnom ali dobrom reprezentacijom, u kojoj se isticao brončani dvojac bez Saraga/Martinov. Inače često poznavatelji veslanja rado ističu upravo tadašnje finale dvojca bez kao demonstraciju perfektne tehnike kombinirane sa odličnom fizičkom spremom koju je tada pokazao australski dvojac Tomkins/Ginn. Vrijeme je u Kanadi bilo raznoliko, tako da su discipline prvog dana održane po jakom „sa“ vjetru, dok je drugi dan finala bila snažna kontra.

Treće prvenstvo koje ćemo uzeti kao referencu u analizi je netom održano prvenstvo u Poljskoj, na stazi Malta u Poznanu. To je dakle ponovno post-olimpijska godina, kada se očekuje pregrupiranje i pomlađivanje reprezentacija. Ponovno je ovdje u samcu dominirao jedan Novozelanđanin, Mahe Drysdale, a u rimenu su opet dominirale uobičajeno jake nacije GBR i GER. Mi smo ovaj puta imali jake predstavnike u skulu, gdje je naš četverac skul u sastavu braća Sinković, Martin i Šain za malo ostao bez medalje, na nezahvalnom četvrtom mjestu. U Poznanu je u finalima puhao jaki „mit“ vjetar, a neke utrke, primjerice muški samac, su bile najbrže u povijesti.

Gledajući ta tri prvenstva, jedan je pomalo nevjerojatan podatak da su na sva tri nastupili dva veslača, a to su Vaclav Chalupa i Jurij Janson. Još je neobična i činjenica da su obojica kroz to vrijeme promijenili države za koje su nastupali: Chalupa je nakon Čehoslovačke poslije nastupao za Češku, dok je Janson nakon SSSR-a kasnije nastupao za Estoniju. Na Bledu su obojica bili u finalu samca (Chalupa s medaljom!), u Kanadi je Chalupa opet u samcu bio finalist a Janson prvi u B finalu. U Poljskoj je Chalupa najavio prestanak karijere, i za tu priliku odlučio voziti čak dvije discipline, dvojac sa i dvojac bez, te u ovoj prvoj došao do srebra. Janson je u Poljskoj ponovno bio u samcu, ali nakon neulaska u polufinale nije više nastupio u borbi za C i D finale. Moguće je da je to i njegovo zadnje prvenstvo.

Za ovaj pregled sam odabrao sljedeće discipline: M1x,  M2x, M4x, M2-, M4- i 8+. Bilo bi sjajno uspoređivati i 4+ odnosno 2+, ali kako su te discipline ispale iz Olimpijskog programa nakon OI 1992. tako se nažalost i interes ali i kvaliteta nastupa u tim disciplinama bitno smanjila. Te su okolnosti dovele čak i do izbacivanja četverca s kormilarom iz programa Svjetskih prvenstava nakon što je ta disciplina zadnji puta bila u programu na SP 2007. godine  u Minhenu. To je velika šteta, jer su primjerice na Bledu upravo 4+ i 2+ bile možda i najinteresantnije utrke.

Pogledajmo sada pregled disciplina u skul finalima na ta tri prvenstva, uz napomenu za mlađe čitatelje dok gledaju rezultate s Bleda: RDA je Istočna Njemačka, RFA je bila Zapadna Njemačka, URS je bila oznaka Sovjetskog Saveza.

 

Rank

M1x - Bled 1989

M1x - St.Catherines 1999

M1x - Poznan 2009

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

1.

RDA

Thomas LANGE

06:58.14

NZL

Rob WADDELL

06:36.68

NZL

Mahe DRYSDALE

06:33.35

2.

TCH

Vaclav CHALUPA

07:01.05

SUI

Xeno MUELLER

06:40.96

GBR

Alan CAMPBELL

06:34.30

3.

URS

Jueri JAANSON

07:01.31

CAN

Derek PORTER

06:43.99

CZE

Ondrej SYNEK

06:38.53

4.

POL

Kajetan BRONIEWSKI

07:01.95

CZE

Vaclav CHALUPA

06:45.25

BEL

Tim MAEYENS

06:44.59

5.

RFA

Christian HAENDLE

07:05.77

BUL

Ivo YANAKIEV

06:47.44

GER

Mathias ROCHER

06:48.09

6.

URU

Jesus POSSE VIVAS

07:25.04

ITA

Nicola SARTORI

06:47.93

NOR

Olaf TUFTE

07:02.82

Rank

M2x - Bled 1989

M2x - St.Catherines 1999

M2x - Poznan 2009

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

1.

NOR

Rolf THORSEN, Lars BJOENNESS

06:23.40

SLO

Iztok ČOP, Luka SPIK

06:04.37

GER

Eric KNITTEL, Stephan KRUEGER

06:07.02

2.

NLD

Ronald FLORIJN, Nico RIENKS

06:24.68

GER

Sebastian MAYER, Stefan ROEHNERT

06:06.15

FRA

Julien BAHAIN, Cedric BERREST

06:07.82

3.

AUT

Christoph ZERBST, Arnold JONKE

06:25.80

NOR

Fredrik BEKKEN, Olaf TUFTE

06:06.20

EST

Allar RAJA, Kaspar TAIMSOO

06:07.86

4.

AUS

Paul REEDY, Peter ANTONIE

06:27.78

FRA

Guillaume JEANNET, Frederic KOWAL

06:15.11

NZL

Matthew TROTT, Nathan COHEN

06:08.87

5.

SUI

Ueli BODENMANN, Beat SCHWERZMANN

06:27.78

HUN

Akos HALLER, Tibor PETO

06:15.59

SLO

Luka ŠPIK, Jan ŠPIK

06:15.10

6.

RFA

Oliver GRUENER, Hartmut REINKE

06:29.46

DEN

Bo KALISZAN, Bertil SAMUELSON

06:17.78

SRB

Marko MARJANOVIĆ, Dušan BOGIČEVIĆ

06:15.52

Rank

M4x - Bled 1989

M4x - St.Catherines 1999

M4x - Poznan 2009

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

1.

NLD

Hans KELDERMANN, Koos MAASDIJK, Hermanus van den EERENBEEMT, Rutger ARISZ

06:03.99

GER

Marco GEISLER, Andreas HAJEK, Stephan VOLKERT, Andre WILLMS

06:24.37

POL

Konrad WASIELEWSKI, Marek KOLBOWICZ, Michal JELINSKI, Adam KOROL

05:38.33

2.

ITA

Gianluca FARINA, Filippo SOFFICI, Davide TIZZANO, Giovanni CALABRESE

06:04.26

UKR

Oleg LYKOV, Oleksandr MARCHENKO, Leonid SHAPOSHNYKOV, Aleksandr ZAZKALKO

06:27.39

AUS

Nick HUDSON, Jarred BIDWELL, David CRAWSHAY, Daniel NOONAN

05:39.66

3.

SUE

Per-Olof CLAESSON, David SVENSSON, Tommy OESTERLUND, Fredrik HULTEN

06:05.66

AUS

Jason DAY, Duncan FREE, Peter HARDCASTLE, Stuart RESIDE

06:28.20

GER

Tim GROHMANN, Karsten BRODOWSKI, Marcel HACKER, Tim BARTELS

05:39.85

4.

RDA

Andreas HAJEK, Andre STEINER, Uwe HEPPNER, Jens KOEPPEN

06:06.18

NED

Michiel BARTMAN, Dirk LIPPITS, Diederik SIMON, Merlin VERVOORN

06:30.80

CRO

David ŠAIN, Martin SINKOVIĆ, Damir MARTIN, Valent SINKOVIĆ

05:41.06

5.

POL

Marek GAWKOWSKI, Tomasz SWIATEK, Slawomir CIESLAKOWSKI, Andrzej KRZEPINSKI

06:09.00

AUT

Raphael HARTL, Arnold JONKE, Norbert LAMBING, Horst NUSSBAUMER

06:32.85

FRA

Adrien HARDY, Jonathan COEFFIC, Jean-Baptiste MACQUET, Pierre-Jean PELTIER

05:45.57

6.

NOR

Audun HADLER-OLSEN, Alf HANSEN, Kjell VOLL, Per SAETERSDAL

06:12.41

SUI

Michael ERDLEN, Christian STOFER, Simon STUERM, Andre VONARBURG

06:38.46

ITA

Luca GHEZZI, Luca AGAMENNONI, Matteo STEFANINI, Simone RAINERI

05:45.76

Prilikom pregleda rezultata samaca prvo upada u oču nevjerojatna izjednačenost finalista na Bledu, gdje je primjerice četvrto-plasirani Broniewski zaostao za pobjednikom Langeom manje od 4 sekunde, dok je recimo Waddel u Kanadi već drugoplasiranog Mullera ostavio preko četiri sekunde. Trka samaca u Poljskoj bila je najbrža u povijesti. Zanimljivo je vidjeti da je Češka (odnosno na Bledu Čehoslovačka) imala finalista u skifu u sva tri navrata, a da Novi Zeland ipak dominira ovom disciplinom u zadnje desetljeće. Na Bledu je i utrka dublova bila iznimno zgusnuta, jer je šestoplasirana posada Zapadne Njemačke zaostala za pobjednicima Norvežanima oko 6 sekundi. No, i u Kanadi u u Poljskoj su prva tri plasirana čamca bila unutar dužine, jer očito u dublu rijetko imamo posadu koja deklasira konkurenciju. Kod četveraca skul je vidljiva prevlast Nijemaca, a oni koji su mislili da Poljaci tek zadnjih godina imaju brzi četverac skul mogu vijeti da su i ranije imali brzih posada. Inače, u skulu su prije dvadesetak godina dominirali Skandinavci, posebno Norvežani ali i Šveđani. Danas Norvežani osim Tuftea u samcu teško sastavljaju brzu veću skul posadu, a Šveđani su gotovo nestali sa svjetske veslačke karte.

Da vidimo dalje kako su izgledala finala u rimen disciplinama, i to u dvojcu, četvercu bez i osmercu:

Rank

Bled 1989

St.Catherines 1999

Poznan 2009

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

1.

RDA

Thomas JUNG, Uwe KELLNER

06:39.95

AUS

Drew GINN, James TOMKINS

06:19.00

NZL

Eric MURRAY, Hamish BOND

06:15.93

2.

GBR

Simon BERRISFORD, Steve REDGRAVE

06:42.84

FRA

Michel ANDRIEUX, Jean-Christophe ROLLAND

06:22.21

GBR

Peter REED, Andrew TRIGGS HODGE

06:17.45

3.

AUT

Karl SINZINGER, Hermann BAUER

06:43.40

CRO

Oliver MARTINOV, Ninoslav SARAGA

06:24.86

GRE

Nikolaos GKOUNTOULAS, Apostolos GKOUNTOULAS

06:23.01

4.

URS

Nikolai PIMENOV, Yurij PIMENOV

06:47.67

ITA

Dario LARI, Pasquale PANZARINO

06:28.73

FRA

Germain CHARDIN, Dorian MORTELETTE

06:24.69

5.

ROU

Dragos NEAGU, Ioan SNEP

06:50.37

GBR

Simon DENNIS, Steve WILLIAMS

06:28.75

USA

David BANKS, Charles COLE

06:33.16

6.

YOU

Bojan PREŠEREN, Sadik MUJKIĆ

06:54.88

GER

Detlef KIRCHHOFF, Robert SENS

06:31.36

RSA

Shaun KEELING, Ramon DI CLEMENTE

06:38.06

Rank

Bled 1989

St.Catherines 1999

Poznan 2009

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

1.

RDA

Jens LUEDECKE, Thomas GREINER, Ralf BRUDEL, Olaf FOERSTER

06:06.94

GBR

Ed COODE, James CRACKNELL, Matthew PINSENT, Steve REDGRAVE

05:48.57

GBR

Alex PARTRIDGE, Richard EGINGTON, Alex GREGORY, Matthew LANGRIDGE

05:47.28

2.

USA

Raoul RODRIGUEZ, Thomas BOHRER, Richard KENNELY

06:07.92

AUS

Ben DODWELL, Bo HANSON, Geoff STEWART, James STEWART

05:50.11

AUS

Matthew RYAN, James MARBURG, Cameron McKENZIE McHARG, Francis HEGERTY

05:49.20

3.

NZL

Bill COVENTRY, Ian WRIGHT, Alistair MacINTOSH, Campbell CLAYTON-GREENE

06:08.63

ITA

Lorenzo CARBONCINI, Riccardo DEI ROSSI, Valter MOLEA, Carlo MORNATI

05:51.41

SLO

Tomaž PIRIH, Rok ROZMAN, Rok KOLANDER, Miha PIRIH

05:51.11

4.

GBR

Salih HASSAN, John GARRETT, Nicholas BURFITT, Peter MULKERRINS

06:12.54

NZL

Scott BROWNLEE, Toni DUNLOP, Rob HELLSTROM, David SCHAPER

05:54.23

CZE

Jan GRUBER, Milan DOLECEK, Milan BRUNCVIK, Michal HORVATH

05:52.80

5.

NLD

Bart PETERS, Tjark De VRIES, Ralph SCHWARZ, Sven SCHWARZ

06:12.94

NOR

Sture BJOERVIG, Nils-Torolv SIMONSEN, Steffen STOERSETH, Kjetil UNDSET

05:54.53

FRA

Julien DESPRES, Jean-David BERNARD, Benjamin RONDEAU, Laurent CADOT

05:57.03

6.

YOU

Goran BUTKOVIĆ, Dusan ULEMEK, Karli ŽUST, Aleksandar FABIJANIĆ

06:17.25

FRA

Antoine BEGHIN, Laurent BEGHIN, Vincent MALISZEWSKI, Bernard ROCHE

05:54.81

BLR

Vadzim LIALIN, Andrei DZEMYANENKA, Yauheni NOSAU, Aliaksandr KAZUBOUSKI

05:59.34

Rank

Bled 1989

St.Catherines 1999

Poznan 2009

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

Nacija

Posada

Vrijeme

1.

RFA

Joerg PUTTLITZ, Norbert KESSLAU, Martin STEFFES-MIES, Dirk BALSTER, Frank DIETRICH, Marc MAUERWERK, Ansgar WESSLING, Roland BAAR, Manfred KLEIN (k)

05:43.88

USA

Bryan VOLPENHEIN, Robert KAEHLER, Peter COLLINS, Tom WELSH, Michael WHERLEY, Jeffrey KLEPACKI, Garrett MILLER, Christian AHRENS, Pete CIPOLLONE (k)

06:01.58

GER

Urs KAEUFER, Gregor HAUFFE, Florian MENNIGEN, Kristof WILKE, Richard SCHMIDT, Filip ADAMSKI, Toni SEIFERT, Sebastian SCHMIDT, Martin SAUER (k)

05:24.13

2.

RDA

Stefan SCHULZ, Mario GRUESSEL, Roland SCHROEDER, Thomas WODDOW, Mario KLIESCH, Holger ROSE, Thomas BAENSCH, Hans SENNEWALD , Peter THIEDE (k)

05:45.70

GBR

Bob THATCHER, Ben HUNT-DAVIS, Fred SCARLETT, Louis ATTRILL, Luka GRUBOR, Kieran WEST, Tim FOSTER, Steve TRAPMORE, Rowley DOUGLAS (k)

06:03.27

CAN

Steven VANKNOTSENBURG, Gabriel BERGEN, Robert GIBSON, Douglas CSIMA, Malcolm HOWARD, Andrew BYRNES, James DUNAWAY, Derek O'FARRELL, Mark LAIDLAW (k)

05:27.15

3.

GBR

Tim FOSTER, Matthew BRITTIN, Jim WALKER, Anton OBHOLZER, Jonny SINGFIELD, Richard PHELPS, Jonathan SEARLE, Jonathan HULLS, Adrian ELLISON (k)

05:47.01

RUS

Serguei MATVEEV, Alexander LITVINCHEV, Dmitri KOVALEV, Vladimir VOLODENKOV, Andrei GLOUKHOV, Dimitri AXENOV, Nikolai AKSIONOV, Pavel MELNIKOV, Dmitry ROZINKEVICH, Aleksandr LUKJANOV (k)

06:04.64

NED

Meindert KLEM, Robert LUECKEN, David KUIPER, Jozef KLAASSEN, Olivier SIEGELAAR, Mitchel STEENMAN, Olaf van ANDEL, Diederik SIMON, Peter WIERSUM (k)

05:28.32

4.

USA

Jon BERNSTEIN, Michael FILIPPONE, Robert SHEPHERD, Teo BIELEFELD, Peter SHARIS, Michael PORTERFIELD, Patrick MANNING, John PARKER, Alden ZECHA (k)

05:47.05

ROU

Costel MUTESCU (b) , Florin CORBEANU (2) , Viorel TALAPAN (3) , Florian TUDOR (4) , Cornel NEMTOC (5) , Andrei BANICA (6) , Gheorghe PIRVAN (7) , Dorin ALUPEI (s) , Dumitru RADUCANU (c)

06:07.56

POL

Rafal HEJMEJ, Krystian ARANOWSKI, Michal SZPAKOWSKI, Slawomir KRUSZKOWSKI, Piotr HOJKA, Marcin BRZEZINSKI, Wojciech GUTORSKI, Mikolaj BURDA, Daniel TROJANOWSKI (k)

05:28.40

5.

URS

Valeriy SAMARA, Yuri KOTOV, SHERPAK, Alexander GULI, Vitali RAJEVSKI, Alexander VASILCHENKO, Vladimir IUVSHENKO, Aleksandr BRITOV, Grigory DMITRENKO (k)

05:51.80

NED

Adri MIDDAG (b) , Derk FONTEIN (2) , Nico RIENKS (2) , Niels van der ZWAN (3) , Stephan van DONGEN (4) , Geert Jan DERKSEN (5) , Gijs KIND (6) , Joeri van LEEUWEN (7) , Merijn van OIJEN (c)

06:10.54

GBR

Thomas BROADWAY, Tom BURTON, James ORME, Tom SOLESBURY, Tom WILKINSON, Daniel RITCHIE, Tom RANSLEY, James CLARKE, Phelan HILL (k)

05:32.61

6.

BUL

Dimiitar TONTCHEV, Danail ZAFIROV, Atanas ANDREJEV, Emil TROIZOV, Rumen ALEKSEJEV, Ivan STANEV, Ivo GELOV, S. KAMARASHKI, Stepan STOJKOV (k)

05:52.75

ITA

Marco PENNA, Luigi SORRENTINO, Valerio PINTON, Mario PALMISANO, Mattia TROMBETTA, Gioacchino CASCONE, Rosario GIOIA, Raffaello LEONARDO, Gaetano IANNUZZI (k)

06:13.42

ITA

Romano BATTISTI, Marco RESEMINI, Raffaello LEONARDO, Pierpaolo FRATTINI, Dario DENTALE, Francesco FOSSI, Niccolo MORNATI, Lorenzo CARBONCINI, Gaetano IANNUZZI (k)

05:43.58

Pregledom rezultata rimena jasno je da je najjača rimen nacija svijeta Velika Britanija: oni su imali finaliste u svim promatranim rimen disciplinama na sva tri prvenstva. Dok su Nijemci bili razdvojeni na Istočnu i Zapadnu Njemačku, mogli su imati na Bledu prvi i drugi osmerac u finalu; ujedinjeni, na prvenstvu u Kanadi 10 godina kasnije nisu mogli niti do finala! No očito je da su Nijemci konačno ponovno uspostavili dobar model rada, jer se evo u Poljskoj ponovno vraćaju na tron osmerca. Od veslača u tim finalima dobro je istaknuti čuvenu braću Pimenov iz tadašnjeg SSSR-a, ali zanimljiva osoba je i Talijan Rafaelo Leonardo, inače svjetski prvak i olimpijski medaljaš iz četverca bez, koji je u ovom pregledu zastupljen u dva finala osmerca. Dve medalje u osmercima ima i Tim Foster, veslač istog godišta kao i Mathew Pinsent koji je s njim u paru i bio svjetski juniorski prvak u dvojcu bez 1988.

Što se uopće iz ovako selektivnog pregleda, koji ne obuhvaća niti sve disicpline niti sve godine, može uopće zaključiti? Naravno, detaljnija analiza koja bi dala nedvosmislene rezultate nije moguća. Ipak, zaokružimo ovaj pregled s nekoliko komentara:

-     Često se čuje među trenerima i veslačima izjava da je konkurencija u veslanju sve jača i da je sve teže doći do medalja i finala na SP. Istina je da vremena zaista idu prema do jučer nezamislivim granicama, ali tako je u sportu općenito – sjetimo se samo atletike i plivanja! Rezultat je to tehnološkog napretka opreme, napredne metodologije treninga i sl. Međutim, ako pogledamo primjerice prvenstvo na Bledu vidjeti ćemo da je u finalima razlika između prvog i šestog u finalu često bila jednaka ili čak manja tada nego li je to danas slučaj, što znači da je bio podjednaki broj izjednačenih posada u svjetskom vrhu bio prisutan tada, kao i danas. Neke nacije koje su bile jake prije 20-tak godina više ne postoje (Istočna Njemačka, SSSR), neke nemaju jako muško veslanje kao nekad (Bugarska, Rumunjska, Švedska, dijelom Norveška) ali su se pojavile druge nacije koje su zauzele njihovo mjesto (Slovenija, Grčka) a neke su i jučer i danas standardno jake (Velika Britanija, Njemačka, Italija, SAD,…). Ja zaključujem da veće razlike u osnovi nema: za uspjeh na svjetskom nivou danas je možda potrebno treningu i pripremi pristupiti daleko sistematičnije, multidisciplinarno, modernijim metodama i uz veću pažnju na detalje, ali je količina znoja i broj preveslanih kilometara koje treba obaviti u treningu otprilike jednaka kao i prije dvadeset godina. Naravno, onih 5% talenta veslača koji su nužni za uspjeh su potrebni bili kako tada tako i danas. Sport se mijenja, pa i veslanje; međutim, uzeti medalju na SP jednako je teško bilo prije dvadeset godina kao što je teško i danas,  u svakom vremenu jasno na svoj način.

-     Koliko dugo može trajati karijera vrhunskog veslača? Primjeri Chalupe i Jansona pokazuju dakle i više od 20 godina! No, samo dva veslača u ovom pregledu imaju medalju na više od jednog prvenstva, i to oba iz Velike Britanije: Steven Redgrave i Tim Foster. Ima još veslača koji su bili u više finala (Tufte, Špik, Hajek, …) ali se naravno najveći broj veslača u ovom pregledu pojavljuje samo jedanput. To ipak pokazuje da je u prosjeku za jednog veslača teško biti u vrhuncu forme i treninga dulje od 10 godina, i da je stoga važno šanse koje se ukažu posadama važno iskoristiti čim prije, jer druge šanse dolaze rijetko.

-     Što je proteklih 20 godina u veslanju značilo za Hrvatsku? S obzirom da je Hrvatska samostalno počela nastupati tek iza 1992. godine i OI u Barceloni, još čekamo jubilej prvih dvadeset samostalnih godina u međunarodnim nastupima. Kontinuitet veslanja u Hrvatskoj je jasno dosta duži od toga. Čini se da su uvjeti u usporedbi s uvjetima prije dvadeset godina bitno bolji: imamo više klubova, čamce i drugu opremu uglavnom jednako dobru kao i sva konkurencija, veslači odlaze na sve potrebne regate i pripreme, svi uvjeti za trening su prisutni. Ipak, čudno je da današnji veslači i veslački savezi u Hrvatskoj ipak smatraju da jako loše financijski stoje, i da su prikraćeni u odnosu na druge sportove. Vremena su se promijenila, veslači su prije dvadeset godina sanjali da imaju barem jednako dobar čamac i vesla kao konkurencija dok o novcu i drugim uvjetima izvan veslanja nisu razmišljali u velikoj mjeri. Danas su neke druge stvari, primarno novac, daleko važnije…Podsjećam na jedan detalj koji će današnjim mlađim veslačima zvučati nevjerojatno: bilo je veslača iz bivše države koji su, u očaju što nisu imali na raspolaganju čamce barem usporedive kvalitetom s onima drugih reprezentacija, doslovno ukrali čamce i vesla jednoj jakoj reprezentaciji netom nakon Svjetskog prvenstva na Bledu, reagirala je tada i policija... Bez ikakve namjere da opravdavam krađu jer je ona nedopustiva u bilo kojem obliku, želim samo ilustrirati kolika je bila želja tadašnjih veslača da barem dobiju jednake početne uvjete kao konkurencija. Danas se čini da naši veslači u većini gradova i klubova u Hrvatskoj u startu imaju tehničke uvjete kakve su ondašnji veslači mogli samo sanjati, ali su se očito motivacijski faktori kako u sportu tako i u društvu općenito drastično izmjenili.

-     Od kojih država treba učiti? Svakako je u povijesti poznat slučaj Istočne Njemačke, koji su sa svojim modelom državno upravljanog sporta postigli da su u veslanju bili redovito za klasu ispred svih, te su mogli i poslužiti kao uzor – naravno, ne govorim o zloglasnom i ponekad dokazanom sustavnom programu dopinga već ipak o nesumnjivo odličnoj fizičkoj, tehničkoj i psihičkoj pripremi tadašnjih sportaša Istočne Njemačke. Nešto od tog naslijeđa je ostalo i u danas ujedinjenoj Njemačkoj. No, ako je vaš interes primarno rimen, onda povijest pokazuje da će u gotovo svim slučajevima i svim disciplinama jedan od najozbiljnijih konkurenata biti posada Velike Britanije. Zanimljivo, ako pitate trenere i veslače tko su im uzori, rijetko će spomenuti Britance, usprkos činjenici da je u njihovim redovima veslao najbolji veslač u povijesti Steven Redgrave, te da po redovitosti osvajanja medalja u rimenu imaju najbolje rezultate. Posade SAD su tradicionalno primarno usmjerene na osmerac, često se ističe dobra tehnika u skulu Norvežana, svi treneri vole zaveslaj koji prezentiraju Australci i u rimenu i u skulu, itd. No prema dosadašnjim rezultatima, pratiti Nijemce i Britance vjerojatno je dobitna kombinacija. Nama u Hrvatskoj nije baš lako birati regate a pogotovo treninge uz njemačke i britanske posade. No, možda nije potrebno gledati tako daleko, dovoljno je baciti pogled iza Bregane: posade Slovenije (doduše prije dvadeset godina na Bledu u sastavu Jugoslavije) redoviti su sudionici finala i česti osvajači medalja. Pametnom dosta. Pa kad se sljedeće godine vidimo na regati Croatia Open gdje nam jedna od najuspješnijih svjetskih nacija u veslanju (s obzirom na broj aktivnih veslača i klubova) dolazi u pripremnom periodu izmjeriti stanje forme u našem dvorištu, onda to treba cijeniti i najbolje iskoristiti.

  Verzija za Ispis
 Komentari
Dodaj komentar
Zanimljivo je da je baš osoba kojoj se rodila kćerkica (čestitam!) analizirala samo muške posade! Gdje su Neykova, Karsten Boron i njima slične? Inače, odličan članak za koji je sigurno trebalo dosta vremena.
Napisao: Ghost , Datum: 20.10.2009 15:00:18
Iako je usporedba prilicno zanimljiva mislim da je trebalo dodati (ako postoji podaci) i brzinu i smjer vjetra. Pogotovo je to interesantno za male camce. Nije isto ako je jak mit ili bonaca. Razlika je i 20 sekundi u skifu; da ne spominjem ukoliko je na stazi jaka kontra - rezultati mogu biti i za minutu slabiji - tako da usporedjivati vremena nije bas zahvalan posao iako tekst lijepo opisuje razliku u veslackim prilikama sada i prije 20 godina. Sto se tice uvjeta & veslackih placa - danas nitko ne radi bez da je za to placen. U bivsoj YU veslac se mogao posvetiti veslanju bez zadrske jer je znao da ce nakon veslanja na njega cekati kakav-takav takav posao; danas to nije slucaj, i zato mislim da danasnji veslaci nisu ni razmazeni ni u krivu ako traze nesto sa sebe. To je po meni normalnije nego da sa 35 skontaju da su tu gdje jesu bez prebijene kune u dzepu. A za ljubav prema veslanju, koji danasnji momci imaju, mislim da nitko od nas ne treba sumnjati.
Napisao: marko , Datum: 22.10.2009 09:48:47
Pitanje za one koje se kuze u trening. Ovih dana sam kupio pulsmetar, sjeo za ergometar i poceo raditi treninge po pulsu. Uzeo sam trening anaerobnog praga od P.Mikulica 4x7,5 minuta sa pauzom od 4 min izmedju (90% max frekvencije srca) Sva 4 puta sam drzao 1:49 Na kraju prve dionice imao sam puls 172, na kraju druge 177, na kraju trece 182, na kraju cetvrte 186. Moj max puls je 190. Pitanje je sljedece: da li kad radim trening "na pulsu" moram spustati provlak da bi mi puls ostao isti? Probao sam isti trening sa tim da drzim puls na 170 i spustam provlak. Zadnju dionicu sam zavrsio na provlaku 2:02 i imao sam osjecaj da se uopce nisam umorio, i da nesto nije u redu sa treningom. Unaprijed zahvalan na Vasim komentarima.
Napisao: marko , Datum: 22.10.2009 13:11:59
Zaboravio sam pitati, sto se tocno racuna za trening na 90% frekvencije srca - pocetnih 500m, sredina dionice ili kraj dionice? Kada sam drzao konstantan provlak moj puls je na prvih 500m bio uvijek za 30 otkucaja nizi nego na kraju dionice, s tim da se konstantno povecavao iduci prema kraju dionice.
Napisao: marko , Datum: 22.10.2009 13:20:00
:((
Napisao: marko , Datum: 09.11.2009 09:01:55
Tek sad sam procitao Igorov clanak - Igore, svaka cast! Izuzetna analiza i komentar. Odgovor Marku: Frekvencija srca se povecava prema kraju treninga zbog pojave koja se zove "cardiovascular drift", a dogadja se zbog povisenja tjelesne temperature prema kraju treninga na koju tijelo reagira, izmedju ostalog, povisenjem frekvencije srca. Potrebno je drzati zadani tempo (prolaz na 500m) usprkos povecanju frekvencije srca jer se u suprotnom smanjuju pozitivni efekti takvog treninga.
Napisao: Pavle , Datum: 10.12.2009 19:26:55
Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I''m kinda paranoid about losing everything I''ve worked hard on. Any recommendations?
Napisao: Shelton , Datum: 02.05.2019 11:18:55
This article will assist the internet viewers for building up new blog or even a blog from start to end.
Napisao: Meredith , Datum: 04.05.2019 14:14:50
Hello, I desire to subscribe for this weblog to obtain most up-to-date updates, thus where can i do it please help out.
Napisao: Klaus , Datum: 05.05.2019 02:28:54
Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you''re a great author.I will remember to bookmark your blog and will eventually come back later in life. I want to encourage you continue your great posts, have a nice afternoon!
Napisao: Victoria , Datum: 07.05.2019 20:34:32
bookmarked!!, I really like your web site!
Napisao: Clark , Datum: 09.05.2019 05:50:52
Appreciation to my father who stated to me about this webpage, this website is actually remarkable.
Napisao: Alexandria , Datum: 11.05.2019 16:34:10
I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it''s rare to see a great blog like this one nowadays.
Napisao: Brittney , Datum: 13.05.2019 12:36:22
It''s truly a great and useful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.
Napisao: Dorothea , Datum: 17.05.2019 00:02:58
Thanks a bunch for sharing this with all people you actually understand what you are speaking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =). We may have a hyperlink exchange agreement between us
Napisao: Greta , Datum: 17.05.2019 14:00:34
If some one wants expert view regarding blogging then i propose him/her to go to see this blog, Keep up the good job.
Napisao: Paula , Datum: 17.05.2019 18:08:40
I get pleasure from, cause I found just what I used to be looking for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
Napisao: Charlotte , Datum: 03.06.2019 15:04:29
Hi, i think that i noticed you visited my web site thus i got here to go back the prefer?.I''m attempting to find things to enhance my website!I suppose its good enough to use a few of your ideas!!
Napisao: Janine , Datum: 07.06.2019 16:12:33
It''s a shame you don''t have a donate button! I''d definitely donate to this superb blog! I suppose for now i''ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!
Napisao: Geraldo , Datum: 08.06.2019 13:22:23
Hello, just wanted to mention, I enjoyed this post. It was inspiring. Keep on posting!
Napisao: Marcelo , Datum: 10.06.2019 20:00:49
I''d like to find out more? I''d want to find out some additional information.
Napisao: Conrad , Datum: 12.06.2019 21:06:08
Yes! Finally someone writes about quest bars cheap.
Napisao: Bailey , Datum: 14.06.2019 13:28:48
This site truly has all of the info I wanted about this subject and didn''t know who to ask.
Napisao: Luis , Datum: 15.06.2019 01:07:15
Hi would you mind stating which blog platform you''re working with? I''m planning to start my own blog in the near future but I''m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I''m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!
Napisao: Polly , Datum: 16.06.2019 13:55:12
Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.
Napisao: Leora , Datum: 17.06.2019 14:43:53
Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap strategies with others, please shoot me an e-mail if interested.
Napisao: Joie , Datum: 01.07.2019 11:29:03
Informative article, totally what I needed.
Napisao: Brigette , Datum: 09.07.2019 07:44:26
I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.
Napisao: Lukas , Datum: 15.07.2019 16:50:49
Hello everyone, it''s my first pay a quick visit at this site, and paragraph is truly fruitful in support of me, keep up posting these types of articles.
Napisao: Leandro , Datum: 20.07.2019 01:48:07
Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I''ll definitely comeback. natalielise pof
Napisao: Cindi , Datum: 23.07.2019 00:45:02
Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
Napisao: Margot , Datum: 23.07.2019 18:06:22
Hello, I would like to subscribe for this web site to take most recent updates, therefore where can i do it please help.
Napisao: Micah , Datum: 24.07.2019 05:25:22
Hi there, I found your website by means of Google while searching for a similar topic, your site came up, it appears to be like great. I''ve bookmarked it in my google bookmarks. Hi there, simply became alert to your blog through Google, and located that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I''ll appreciate when you proceed this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!
Napisao: Sherman , Datum: 25.07.2019 14:39:05
My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page again.
Napisao: Mahalia , Datum: 26.07.2019 02:27:32
This piece of writing gives clear idea designed for the new visitors of blogging, that truly how to do blogging and site-building.
Napisao: Isidro , Datum: 30.07.2019 16:46:11
If some one needs to be updated with latest technologies after that he must be visit this site and be up to date every day.
Napisao: Roosevelt , Datum: 31.07.2019 14:31:21
Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!
Napisao: Delores , Datum: 01.08.2019 07:21:21
Your style is unique compared to other people I''ve read stuff from. Many thanks for posting when you''ve got the opportunity, Guess I will just book mark this page. plenty of fish natalielise
Napisao: Garrett , Datum: 01.08.2019 07:47:38
I''m curious to find out what blog platform you have been working with? I''m experiencing some minor security problems with my latest website and I''d like to find something more risk-free. Do you have any recommendations? natalielise plenty of fish
Napisao: Ben , Datum: 02.08.2019 02:39:54
I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really fastidious post on building up new website.
Napisao: Gus , Datum: 14.08.2019 14:21:53
Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers? I''m hoping to start my own site soon but I''m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I''m totally overwhelmed .. Any tips? Thank you!
Napisao: Tiffani , Datum: 18.08.2019 20:46:46
Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part :) I care for such info much. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.
Napisao: Manuel , Datum: 19.08.2019 23:25:35
Woah! I''m really loving the template/theme of this site. It''s simple, yet effective. A lot of times it''s tough to get that "perfect balance" between usability and visual appearance. I must say you''ve done a superb job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Opera. Exceptional Blog!
Napisao: Kerri , Datum: 23.08.2019 14:52:50
Great delivery. Sound arguments. Keep up the great work.
Napisao: Sue , Datum: 23.08.2019 23:13:16
Greetings from California! I''m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and can''t wait to take a look when I get home. I''m shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I''m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site!
Napisao: Dorie , Datum: 23.08.2019 23:24:12
Quality posts is the key to attract the visitors to go to see the site, that''s what this site is providing.
Napisao: Lynell , Datum: 02.09.2019 00:41:29
Great goods from you, man. I have have in mind your stuff prior to and you''re just extremely great. I actually like what you have received here, really like what you are saying and the best way wherein you assert it. You make it entertaining and you continue to care for to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a great web site.
Napisao: Rebekah , Datum: 07.09.2019 05:31:01
you are in point of fact a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a wonderful job in this topic!
Napisao: Milla , Datum: 07.09.2019 06:22:18
Wow, this post is pleasant, my younger sister is analyzing such things, so I am going to let know her.
Napisao: Felipa , Datum: 08.09.2019 05:57:46
With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I''ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help stop content from being ripped off? I''d genuinely appreciate it.
Napisao: Chandra , Datum: 08.09.2019 23:15:22
I think this is among the most significant info for me. And i''m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers
Napisao: Kassie , Datum: 16.09.2019 13:21:43
Now I am ready to do my breakfast, after having my breakfast coming yet again to read more news.
Napisao: Jovita , Datum: 18.09.2019 15:13:43
Hi there! Do you use Twitter? I''d like to follow you if that would be okay. I''m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.
Napisao: Madeline , Datum: 25.09.2019 20:37:19
I am not sure where you''re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.
Napisao: Jake , Datum: 25.09.2019 08:28:22
Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I''m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I''m not seeing very good success. If you know of any please share. Many thanks!
Napisao: Hildegarde , Datum: 28.09.2019 17:12:58
Hello there! Quick question that''s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone 4. I''m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have any recommendations, please share. Thanks!
Napisao: Lynn , Datum: 08.10.2019 18:56:35
This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Cheers!
Napisao: Tami , Datum: 09.10.2019 16:08:03
I was suggested this website by mmy cousin. I am not sure whether this post is written by hiim as nobody else knlw such detailed abot my difficulty. You''re incredible! Thanks!
Napisao: Samira , Datum: 20.10.2019 12:03:52
I have been surfing on-line more than 3 hours today, but I never found any attention-grabbing article like yours. It''s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net shall be much more useful than ever before.
Napisao: Elvis , Datum: 22.10.2019 14:38:40
It''s awesome to pay a quick visit this site and reading the views of all mates about this article, while I am also zealous of getting know-how.
Napisao: Rodger , Datum: 25.10.2019 06:24:42
It''s hard to find knowledgeable people about this topic, however, you sound like you know what you''re talking about! Thanks
Napisao: Christie , Datum: 28.10.2019 16:49:09
I''m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.
Napisao: William , Datum: 29.10.2019 14:29:38
I''m truly enjoying the design and layout of your blog. It''s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!
Napisao: Hollie , Datum: 04.11.2019 13:20:27
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I''ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
Napisao: Myles , Datum: 04.11.2019 20:11:31
Hello friends, its enormous article concerning tutoringand completely explained, keep it up all the time.
Napisao: Juliann , Datum: 09.11.2019 14:45:56
We absolutely love your blog and find almost all of your post''s to bbe just what I''m looking for. Do youu offer guest writers tto write content in your case? I wouldn''t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to here. Again, awesome site!
Napisao: Precious , Datum: 09.11.2019 21:15:25
Hello my family member! I want to say that this article is amazing, great written and come with approximately all significant infos. I''d like to peer more posts like this .
Napisao: Ada , Datum: 10.11.2019 16:37:29
It''s actually a great and helpful piece of info. I am happy that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.
Napisao: Hector , Datum: 11.11.2019 14:08:43
Great info. Lucky me I came across your blog by accident (stumbleupon). I have book-marked it for later!
Napisao: Raphael , Datum: 12.11.2019 03:16:47
It''s great that you are getting ideas from this post as well as from our dialogue made here.
Napisao: Alberta , Datum: 14.11.2019 08:21:23
Hello! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There''s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you
Napisao: Ashly , Datum: 14.11.2019 18:41:57
Having read this I believed it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!
Napisao: Rosella , Datum: 15.11.2019 11:58:50
Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I''m using the same blog platform as yours and I''m having difficulty finding one? Thanks a lot!
Napisao: Son , Datum: 17.11.2019 18:28:31
It''s impressive that you are getting ideas from this article as well as from our argument made at this place.
Napisao: Adelaida , Datum: 18.11.2019 12:52:42
Good article! We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.
Napisao: Danny , Datum: 18.11.2019 18:19:01
Everyone loves it when individuals get together and share ideas. Great site, stick with it!
Napisao: Alana , Datum: 19.11.2019 03:57:07
Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.
Napisao: Roxanna , Datum: 19.11.2019 06:02:50
Wonderful work! That is the kind of information that are meant to be shared around the net. Disgrace on Google for now not positioning this post upper! Come on over and discuss with my website . Thank you =)
Napisao: Felica , Datum: 19.11.2019 12:41:26
Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I''ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.
Napisao: Porter , Datum: 21.11.2019 01:54:54
Every weekend i used to visit this web site, as i wish for enjoyment, since this this web page conations actually nice funny material too.
Napisao: Cecile , Datum: 21.11.2019 19:17:24
I think the admin of this site is genuinely working hard in support of his site, since here every data is quality based data.
Napisao: Summer , Datum: 28.11.2019 21:34:01
This article is actually a fastidious one it helps new internet visitors, who are wishing in favor of blogging.
Napisao: Louella , Datum: 30.11.2019 07:08:12
Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I''ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I''ll definitely return.
Napisao: Allen , Datum: 01.12.2019 11:44:21
Really no matter if someone doesn''t understand then its up to other users that they will assist, so here it happens.
Napisao: Valorie , Datum: 05.12.2019 00:06:26
Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!
Napisao: Perry , Datum: 06.12.2019 10:27:23
Thanks for a marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will always bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you to continue your great posts, have a nice afternoon!
Napisao: Valerie , Datum: 06.12.2019 12:42:15
It''s remarkable to pay a visit this web site and reading the views of all mates concerning this article, while I am also keen of getting knowledge.
Napisao: Maria , Datum: 07.12.2019 04:11:33
It is not my first time to pay a visit this web page, i am visiting this web page dailly and take good data from here all the time.
Napisao: Cortney , Datum: 07.12.2019 10:36:56
Hi colleagues, pleasant paragraph and nice arguments commented at this place, I am really enjoying by these.
Napisao: Nancy , Datum: 09.12.2019 01:26:56
Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am going through troubles with your RSS. I don''t know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!
Napisao: Latrice , Datum: 11.12.2019 10:20:21
I used to be suggested this website by means of my cousin. I am not positive whether this put up is written by way of him as no one else recognize such unique approximately my problem. You are amazing! Thanks!
Napisao: Austin , Datum: 13.12.2019 01:51:31
Thank you for the auspicious writeup. It in fact was once a leisure account it. Glance advanced to far delivered agreeable from you! However, how could we be in contact?
Napisao: Eusebia , Datum: 15.12.2019 14:05:48
Please let me know if you''re looking for a article author for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I''d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Kudos!
Napisao: Hamish , Datum: 16.12.2019 22:44:38
What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity concerning unexpected emotions.
Napisao: Aidan , Datum: 17.12.2019 09:28:21
You should take part in a contest for one of the finest websites online. I''m going to highly recommend this website!
Napisao: Son , Datum: 21.12.2019 00:12:16
I like it whenever people come together and share ideas. Great website, stick with it!
Napisao: Dennis , Datum: 30.12.2019 00:01:03
It''s an remarkable post designed for all the internet visitors; they will obtain benefit from it I am sure.
Napisao: Fernando , Datum: 30.12.2019 09:14:39
I constantly spent my half an hour to read this weblog''s posts everyday along with a cup of coffee.
Napisao: Eugenia , Datum: 31.12.2019 00:23:50
Ahaa, its good conversation on the topic of this paragraph here at this web site, I have read all that, so now me also commenting here.
Napisao: Maxine , Datum: 31.12.2019 14:38:02
Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept
Napisao: Dillon , Datum: 01.01.2020 06:01:41
Thanks for the auspicious writeup. It in reality was once a leisure account it. Look complex to more added agreeable from you! However, how could we communicate?
Napisao: Van , Datum: 01.01.2020 12:22:32
Hi there! I could have sworn I''ve been to your blog before but after going through many of the posts I realized it''s new to me. Regardless, I''m definitely delighted I came across it and I''ll be bookmarking it and checking back regularly!
Napisao: Steve , Datum: 02.01.2020 11:43:06
I visit each day a few sites and information sites to read articles or reviews, except this website provides quality based content.
Napisao: Tawanna , Datum: 03.01.2020 01:59:06
Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I''m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I''m thinking about creating my own but I''m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? With thanks
Napisao: Shanice , Datum: 06.01.2020 22:47:17
Right away I am ready to do my breakfast, later than having my breakfast coming over again to read additional news.
Napisao: Stefan , Datum: 07.01.2020 18:33:23
Very descriptive post, I enjoyed that a lot. Will there be a part 2?
Napisao: Rochelle , Datum: 14.01.2020 06:27:07
Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!
Napisao: Desiree , Datum: 14.01.2020 19:37:27
Excellent, what a weblog it is! This web site presents valuable data to us, keep it up.
Napisao: Bernie , Datum: 17.01.2020 00:12:17
It''s really very difficult in this busy life to listen news on TV, so I simply use internet for that reason, and get the most up-to-date information.
Napisao: Rusty , Datum: 18.01.2020 13:45:51
This is my first time go to see at here and i am really impressed to read everthing at one place.
Napisao: Shelli , Datum: 18.01.2020 23:50:19
Hi all, here every person is sharing these kinds of knowledge, therefore it''s nice to read this blog, and I used to pay a visit this weblog everyday.
Napisao: Meagan , Datum: 24.01.2020 20:07:55
Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am experiencing problems with your RSS. I don''t understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting the same RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!
Napisao: Noella , Datum: 29.01.2020 07:30:53
Simply want to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply spectacular and i can assume you''re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.
Napisao: Philipp , Datum: 04.04.2020 14:45:05
My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This publish actually made my day. You can not believe simply how so much time I had spent for this info! Thanks!
Napisao: Sadye , Datum: 24.04.2020 05:34:54
Hi everyone, it''s my first visit at this web page, and article is really fruitful for me, keep up posting such articles or reviews.
Napisao: Micah , Datum: 10.06.2020 23:17:15
Hi Dear, are you truly visiting this web page daily, if so after that you will without doubt obtain fastidious know-how.
Napisao: Chas , Datum: 11.06.2020 06:18:53
Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I have truly loved surfing around your weblog posts. In any case I''ll be subscribing to your feed and I hope you write once more very soon!
Napisao: Antoinette , Datum: 12.06.2020 04:07:27
Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this site, and your views are fastidious in favor of new users.
Napisao: Carmen , Datum: 11.06.2020 23:46:59
Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. With thanks
Napisao: Dallas , Datum: 12.06.2020 10:32:13
I blog often and I truly thank you for your content. Your article has truly peaked my interest. I will book mark your blog and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed too.
Napisao: Janet , Datum: 26.06.2020 05:06:13
It''s very easy to find out any matter on web as compared to textbooks, as I found this post at this website.
Napisao: Danuta , Datum: 26.06.2020 19:13:45
Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your submit is simply spectacular and that i can think you''re an expert on this subject. Well along with your permission let me to clutch your feed to stay updated with imminent post. Thanks 1, 000,000 and please carry on the rewarding work.
Napisao: Judi , Datum: 26.06.2020 20:38:37
I have read so many articles or reviews about the blogger lovers except this piece of writing is really a fastidious paragraph, keep it up.
Napisao: Robt , Datum: 26.06.2020 22:53:41
I needed to thank you for this fantastic read!! I certainly loved every bit of it. I have you bookmarked to look at new stuff you post…
Napisao: Genia , Datum: 27.06.2020 03:42:50
Spot on with this write-up, I seriously think this site needs a great deal more attention. I''ll probably be back again to see more, thanks for the advice!
Napisao: Van , Datum: 27.06.2020 09:27:07
Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I''d figured I''d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you''re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!
Napisao: Willard , Datum: 28.06.2020 00:54:50
It is not my first time to go to see this site, i am visiting this website dailly and get nice data from here daily.
Napisao: Adrianne , Datum: 29.06.2020 05:50:23
Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!
Napisao: Reinaldo , Datum: 17.07.2020 21:49:14
An outstanding share! I''ve just forwarded this onto a coworker who was doing a little homework on this. And he actually ordered me dinner because I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this issue here on your website.
Napisao: Galen , Datum: 22.07.2020 00:36:36
What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable experience regarding unexpected emotions.
Napisao: Newton , Datum: 23.07.2020 01:47:40
Can you tell us more about this? I''d care to find out some additional information.
Napisao: Lazaro , Datum: 26.07.2020 22:32:08
Howdy are using Wordpress for your site platform? I''m new to the blog world but I''m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated! adreamoftrains website hosting
Napisao: Francis , Datum: 30.07.2020 15:04:36
Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the very same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Appreciate it!
Napisao: Mable , Datum: 31.07.2020 03:52:05
I read this article completely regarding the difference of most up-to-date and preceding technologies, it''s remarkable article.
Napisao: Lavon , Datum: 06.08.2020 17:57:04
May I just say what a comfort to find somebody that truly understands what they''re talking about over the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of your story. It''s surprising you''re not more popular because you definitely possess the gift.
Napisao: Johanna , Datum: 07.08.2020 14:01:54
You have made some really good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.
Napisao: Virgilio , Datum: 08.08.2020 02:51:49
Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!
Napisao: Bradly , Datum: 24.08.2020 03:26:05
Great web site you have here.. It''s hard to find good quality writing like yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!
Napisao: Velda , Datum: 26.08.2020 10:02:39
Hi there, I check your new stuff regularly. Your writing style is awesome, keep up the good work!
Napisao: Cornelius , Datum: 27.08.2020 08:38:25
You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I feel I might by no means understand. It sort of feels too complex and extremely huge for me. I''m having a look ahead in your next post, I''ll try to get the dangle of it!
Napisao: Hulda , Datum: 28.08.2020 01:23:31
What''s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist other customers like its helped me. Good job.
Napisao: Ebony , Datum: 31.08.2020 17:52:15
Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.
Napisao: Dick , Datum: 05.09.2020 13:21:33
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"