VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Uspomene s Bleda 2009.
15.06.2009. 01:20:31   |  By: admin

Klikni na sliku za uvećanu verziju Upravo samo se vratili s 54. Međunarodne regate održane na, za veslanje skoro pa mitskom, Bledskom jezeru.


Valja odmah reći da je ove godine Eol bio poprilično milostiv – nije bilo jakog vjetra, bar ne onoliko koliko bi ga na Bledu (naročito sredinom dana) nekih prijašnjih godina znalo biti. Takve vremenske prilike pogodovale su veslačicama i veslačima iz 9 zemalja da u tri dana natjecanja pokažu ono što znaju i mogu. Bilo ih je prijavljeno više od 600 i prava je šteta što su izostali Talijani i Rumunji, do ove godine tradicionalni sudionici Regate.

          Bilo je puno prijavljenih posada iz Hrvatske, kako onih reprezentativnih, tako i onih klupskih. Među ostalima, kao što je to već poznato, iz našeg Kluba bio je prijavljen i Niko Bujas u samcu i to za oba (zapravo tri) dana natjecanja. U petak je među 23 prijavljena skifista imao 6. vrijeme, ali zbog „krive“ grupe nije uspio upasti u A-finale. Jezero je bilo ponešto uzvaljano, bilo je nekog čudnog „sa“ vjetra koji je više smetao nego pomagao. Međutim, ništa zato, u subotu ujutro s još 4 skifista u B-finalu bio je praktično skupa na otoku (1 500 metara), razlika od prvog do četvrtog  iznosila je 3:22 sec.,  s tim da je Niko u tom trenutku bio treći u poretku. Onda je trenutno najbolji Krkaš ubacio u petu brzinu (čitaj: 38 zaveslaja) i odmaglio ostalima. Iako se neke stvari u njegovoj tehnici sasvim sigurno trebaju ispraviti, što je najbolje opisao trener Bajlo rekavši: „Treba više pustiti brod da plovi! Zaustavlja ga dok ubrzanje još traje.“ valja naglasiti i to da je u usporedbi s skul zaveslajem (ovog rođenog rimenaša-štrokera) kojeg smo od njega gledali još prije godinu-dvije, ovo sad ogroman kvalitativni pomak na bolje!

Onda je došla subota popodne i na brzinu dogovoreno kombiniranje s Mijom Rudeljem iz HVK „Kaštela“. Treneri su se dogovorili, pronašli adekvatan čamac (hvala prijateljima iz HVK „Gusar“!), na Regatnom odboru prijavili kombinaciju, te je posada odjurila na kvalifikacijsku utrku.

Poveli su na startu,  na 500 metara (kako je rekao Niko) „… još malo učvrstili vodstvo…“,  te na kraju ciljem prošli prvi.

U nedjelju smo s velikim nestrpljenjem očekivali kako će se Niko i Mijo snaći u A-finalu. Napetost se povećala kad je, nakon prvih 500 odveslanih metara, na display-u postavljenom ispred tribina, objavljeno da vodi Njemačka, a da je na drugom mjestu, s 52 stotinke zaostatka, kombinacija KAK (Kaštela-Krka). U tom trenutku treća je bila reprezentativna posada lakih veslača Slovenije koja je zaostajala za Nijemcima 87 stotinki. Na displayu je, inače, objavljivan poredak samo prve tri posade, pa kako naša posada na 1 000, pa i na 1 500 metara više nije bila među vodećima, pomislili smo da su se možda pretjerano „ispucali“ u prvih 500 metara. Međutim oko nam je govorilo da su još tu negdje, blizu vodećima… i onda je nakon otoka počelo: u zadnju četvrtinu utrke Austrija ulazi kao vodeća, odmah za njom Nijemci i Slovenci, a naši se očitim pojačanjem ritma (provlaka) nastoje približiti. Tempo im je i dalje 34. Dolaze crvene bove, KAK se, sad je to već očito, mic po mic primiče vodećoj trojci, još uvijek bez dizanja broja zaveslaja. Službeni komentator (inače zaista izvanredan), prije ulaska vodećih posada u zadnjih 200 metara već proglašava borbu za medalje odlučenom, a onda jednostavno eksplozija Hrvata – diže se tempo, još se pojačava provlak, prelaze se Slovenci, komentator (ali doslovno!) vrišti nešto kao „Hrvaška… prihaja Hrvaška“, ali to ne dopire do ušiju ni Nijemcima ni Austrijancima koje Niko i Mijo u velikom stilu sustižu i prestižu! „Croats, what breathtaking finish!“ – čuli smo preko razglasa odmah nakon što su čamci prešli ciljnu ravninu. Konačno vrijeme 6:32:13, zadnjih 500 za 1:33:42. Primjera radi Njemački 4- je samo pola sata kasnije, po istim vremenskim prilikama, u grčevitoj borbi sa Srbima, zadnjih 500 odveslao za 1:30:24, a naš 4X u (također) ludih zadnjih 500 je išao 1:25:34! Kad se zna da su za nepoznavatelje veslačkih prilika u Hrvatskoj i Niko i Mijo ove godine pomalo marginalni veslači, navedene usporedbe još više dobivaju na značenju. Naravno, trka traje i prije tih zadnjih 500 metara, ali očito je i to da je posada „skrpana“ na brzinu, da i je stoga tempo bio limitiran na 34 i da nije isto uspoređivati domete veslača koji su prvi put sjeli s već koliko-toliko uveslanim posadama.

          Dakle, nakon 2005. godine još jedna seniorska zlatna medalja za Krku i s tim smo jako zadovoljni.

A što smo vidjeli od ostalih naših posada?

Moramo odmah istaći da je gđa. Rajle-Brođanac (i) na ovoj Regati bila prva HR violina. U subotu je pobijedila izvrsnu mladu Carinu Barr iz DRSV (lanjska zlatna na SJP u 1X). I tu pobjedu valja kratko opisati: Mirna je na 1 500 metara gubila od Barr točno 5 sekundi, a onda je krenula kako ona to zna. Njemačka veslačica se očito uspaničila i u zadnjih 100 metara napravila tehničku grešku zbog koje je skoro stala. Mirna je prihvatila ponuđeno i projurila pored nje kao metak. Valja reći da smo dojma kako bi Barr bila pobijedila da nije bilo šope (raka).

Drugog dana očekivali smo da će se Carina taktički bolje pripremiti, a ono se pripremila Mirna i odveslala do zlata mirno, uvjerljivo i rutinirano. Ona je i prije bila kvalitetna, ali ipak čini nam se da tako dobro (i lijepo i učinkovito) nikad prije nije veslala! Stoga u nju polažemo velike nade na ovogodišnjem SP-u.

Od ostalih valja se pozabaviti CRO seniorskim četvercima „bez“ i „skul“, te osmercem.

Ono što smo vidjeli od rimenaša opet nam se nije naročito svidjelo. To je osnovno što možemo reći. Puno je tu vitlanja, a malo guranja čamca.

Gledali smo npr. u subotu poslije podne naš osmerac kako vježba start – puno prašine, zaveslaja, puno očite želje, muke i truda, a (karikiramo) brod ni da se makne. Tako su i izgledali u utrci gdje su zauzeli 3. mjesto s ne baš blistavim rezultatom i povećim zaostatkom za DRSV 1.

Slična situacija je i s tzv. teškim četvercem (Urlić, Čavrlj, Dragojević, Skelin). Nisu niti uspjeli ući u A-finale, a u B-finalu su kombinirani četverac Mladosti i JZD ostavili iza sebe tek za nepune 3 sekunde. Zanimljivo je da su u malom finalu, kao HVS2, postigli skoro isto vrijeme kao i HVS1 (posada iz Banyolasa) koja se uspjela dokopati velikog finala Bleda. Dan poslije gledali smo ih u osmercu (doduše bez bolesnog Stojčevića), ali nećemo ponavljati već napisano, osim reći da mislimo kako tu treba puno raditi. Svi navedeni momci mogu  biti baza za daljnje istraživanje na temu: najbolja CRO rimen posada za London 2012. Takvo što ovisi tj. da budemo točniji: moralo bi ovisiti isključivo o iskazanim rezultatima na regatnim poljima!

          Što se tiče četverca na pariće od kojeg se naročito puno nadamo baš za London, ovo im je bila dobra priprava za nastupajuću II regatu SK. Prvog dana su bili drugi iza Čopa&Co, ali samo zato što se i njima desila tehnička greška, inače pobjeda je već bila na dohvat ruke.

Drugog dana je zainteresirano gledateljstvo imalo priliku vidjeti kako u zadnjih 500 mladi Hrvati ruše sve pred sobom i pobjeđuju Slovence i to baš one koji su ih „preslušali“ prije 2 mjeseca na Croatia Open-u. Neka ih je ovom prilikom pojačao veliki Iztok i neka ih je baš na toj utrci pred njihovom publikom nosila posebno jaka želja da pobjede drugu kombiniranu posadu Slovenije (i Slovenci imaju međusobnih razlika i borbi), sve im je bilo uzalud.

Što reći?

Pustimo Sinkoviće, Damira i Davida da se s njima radi u miru Božjem i po propisima struke,  jer jedino tako i nikako drugačije će se pokazati da li su naše nade usmjerene prema njima zaista utemeljene. Naravno, ništa nije toliko nedodirljivo da se ne može preispitivati, ali zbog svega što pokazuju ovoj posadi treba dati priliku!

          Što se tiče ostalih naših posada (koliko se možemo sada prisjetiti), prvog dana vidjeli smo vrlo dobro veslanje juniorskog dvojca „bez“ iz Rijeke, koji su subotnji dobar dojam pokvarili lošijom utrkom u nedjeljnom finalu.

Od cura izdvojila se mlada Pavković, a s njom drugog dana Regate i Karla Milošević. Valja istaći kako su se prvog dana u A-finalu zlatom okitile i Monika Švenda i Asja Žero.

Pristojni su bili Radonić i Sudić u 2XJM, vrlo solidni s srebrnom medaljom i malim zaostatkom iza pobjednika juniori iz Osijeka i Vukovara udruženi u 4- (Tvorek, Zelenić, Srb, Knežević), a odmah za njima kombinacija MLA-JZD. Isto tako solidni su bili i Šabić, Gardijan, Mašina i Zember u 4X. Posebno nam se svidio mladi Luka Radonić u skifu JMB.

Drago nam je što su Begovići pobjedom u nedjeljnoj utrci dvojaca pokazali da se vraćaju u formu, pa makar se i dalje onako bratski glasno prepirali u čamcu. Da, da ne zaboravimo, u nedjelju se jako solidnom pokazala kombinacija B-seniora Pirić, Kolobarić, Rubinjoni, Malić.

Od stranih veslačica i veslača "zapali su nam za oko" odličan skifista i dvojac "bez" iz Srbije u juniorskoj konkurenciji, te odlične skulerice iz njemačkog govornog područja. Nije se moglo ne primijetiti da Njemačka ima tjelesno (visina, krakovi) odlično isproflirane veslače, radi se o B garnituri, dakle budućnost je pred njima

          Sve u svemu imali smo zadovoljstvo nazočiti još jednoj lijepoj veslačkoj priredbi. Ove godine organizatori su se zaista potrudili najaviti da će biti dobri domaćini predolimpijskog SP-a 2011. godine. Bilo je tu i plesa i party-a i folklora i svirke, puno uvaženih gostiju, odličan komentator, informatička podrška na zavidnoj visini… svakom po nešto, a Krki i Kaštelima zlatna medalja! Od samo 7 CRO zlata (4 za cure!) naše-njihovo je jedno i to govori samo za sebe. Niki i Miji valja ići dalje!

Aspiriniks

P.S. Čestitke trenerima Radečiću i Berecki kao zajedničkim arhitektima uspjeha dubla. Njih dvojica očito je, svaki u svom klubu, pokazuju što se vrijednim radom može postići i ovaj im je uspjeh zaslužena satisfakcija.

            

         

  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"