VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Croatia Open
20.04.2009 01:17:41   |  By: Aspiriniks

„Croatia Open '09“, osvrt na viđeno:

 Kao što to svi iz veslačkog svijeta Hrvatske znaju, proteklog vikenda na Jarunu je održana još jedna velika međunarodna veslačka priredba. Što smo vidjeli i kako smo doživjeli ono što je viđeno pročitajte u recima koji slijede.

Dakle, kao što je to već običaj bilo je prijavljeno puno posada, pa se u „malim“ disciplinama ulazilo u finale tek po osnovi prvog mjesta u svojoj skupini s tim da su nositelji skupina u važnijim disciplinama (1XSMA) bili unaprijed određeni. Odmah ćemo reći da je Regata, po nama, imala čak dva klimaksa i to po jedan svakog natjecateljskog dana. U subotu smo, tako, vidjeli veličanstvenu utrku u finalu 1XSMA u kojoj se pokazalo kako sjajne skulere naša zemlja ima: prvoplasirani, Valent, veslajući zadnjih 400 metara u tempu 40 (!?), nadmašio je legendarnog i još uvijek jako, jako, brzog Iztoka Čopa za naoko malih, a zapravo svima nama toliko dragih i značajnih, 15 stotinki sekunde. Ostali naši sudionici tog nadmetanja bili su, kao i Valent, upravo veličanstveni: i 3. Vekić i 4. Šain i 5. Martin. Što reći o utrci u kojoj jedan Čop gubi u završnici, a ugledni olimpijci iz Pekinga Luka Špik (SLO) i Raja Allar (EST) imaju sasvim marginalne uloge? Ništa, trebalo je biti u Zagrebu, pratiti što se dešavalo, vidjeti i ne vjerovati vlastitim očima koliko je promjena u poretku  moguće u nepunih 7 minuta. Bio je to triler kakav se rijetko viđa u kojem je Valent pokazao koliko je brz i eksplozivan i koliko mu odgovara vjetar u krmu, ali osim njega i svi ostali sudionici te epske bitke zaslužuju samo riječi pohvale! Bravo momci!!!

Drugi klimaks desio se u nedjelju. Naravno, radi se o 2XSMA. Imali smo sreću pratiti još jedan fantastičan veslački sraz u kojem su naši mladi skuleri pokazali koliko su izvrsni. Zapravo nemamo riječi koje bi adekvatno opisale napor braće Sinković da pobijede, pa kad su već bili ozbiljno ugroženi (oko 1 500 metara) da se održe na prvom mjestu, a onda jednostavno više nisu mogli: D. i D. prošli su pored njih u zadnjih 300 metara kao brzi vlak. Što tu reći osim ukazati na činjenicu da su treće mjesto zauzeli odlični momci iz Estonije (Latin i Raja). To je inače polovina EST 4X sa OI u Pekingu. Nisu oni bilo tko – lani su na OI bili 9. Braća Špik su, u svom drugom zajedničkom međunarodnom nastupu (prvi je lani bio na EP), još jednom vidjeli da ima boljih i od njih. Zauzeli su 4. mjesto sa cca 9 sec zaostatka. Želimo istaći da nam je najbolji uvod u ovu utrku već dan prije, u subotu, dao sam Iztok Čop koji je doslovno rekao: „U ovom trenutku ni jedna zemlja na svijetu nema tako dobra i izjednačena 4 skifista na okupu!“ Na žalost, u utrci dublova nije sudjelovao Mario Vekić i to (navodno) zbog bizarne povrede šake.

Što smo još vidjeli? Od naših posada koje smo uspjeli vidjeti jako nam se svidio nastup Dumančića i Udovičića u 2-JMA. Čini nam se kako su oni naša najbolja juniorska posada i da bi na ovogodišnjem SP trebali imati značajnu ulogu. Vidjeli smo i to da su nam rimenaši trenutno (najmanje) za klasu slabiji od skulera. Tako se, na žalost, desilo da niti jedna naša posada u 2-SMA nije našla put do finala. U 4- SMA vidjeli smo još jednu u nizu pobjeda četverca iz Slovenije. Radi se, inače, o momcima koji su lani na OI bili 4. S tim u svezi dodali bi nešto što nam se čini zanimljivim. Naime, Slovenci su u ovoj disciplini bez nekih pretjeranih problema pobijedili  Srbe. Zašto to ističemo? Pa jednostavno zato što je u subotu u dvojcima situacija bila obrnuta: prvi su bili Jagar i Stojić, drugi Babović i Tomić, (dakle dva dvojca iz četverca Srbije), a treći i četvrti bili su Slovenci iz četverca podijeljeni u dvojce. Ova činjenica pokazuje da nije sve u filozofiji: dva brza dvojca su još brži četverac. Kemija koja čini jednu posadu vrhunskom nije prosta matematika po kojoj su 2 + 2 uvijek 4. Na još nešto želimo vam osobito skrenuti pozornost: što mislite koliko bi trenera prezrivo odmahnulo rukom kad bi im rekli: evo vam 4 veslača kojima je prosjek visine 187,5 cm, a težine 86,75 kg i napravite od njih vrhunski četverac!? Uvjereni smo da bi mnogi treneri odustali već u početku, dok bi od onih koji bi počeli raditi s takvom posadom mnogi mislili da pokušavaju nemoguću misiju… a to je prosjek SLO četverca „bez“!!! Pogledajte samo njihove rezultate!

Kao što smo već prije par dana najavili, na regati su nastupili i Lucija, Niko i Leo:  subotu su u skifovima sve troje dali sve od sebe, ali (na žalost) s slabim učinkom. U nedjelju su Niko i Leo veslali dubl i to je bilo već bolje. Na kraju su zauzeli drugo mjesto u B-finalu i ostavili iza sebe neke, barem na papiru, renomiranije posade. Obje trke izveslali su maksimalno i bez kalkuliranja čime su nas ohrabrili pred iduće nastupe. Važno je reći da je proteklih 10-ak dana Niko bio bolestan – 5 dana je imao temperaturu koja se penjala i do 40 stupnjeva. Važno je reći i to da su njih dva do sada radili samo bazični trening bez vježbanja bilo kakvih dionica (ubrzanja). Zapravo, kad već spominjemo zimski (bazični) rad nameće nam se pitanje: koliko će tijekom sezone napredovati pojedine posade ( a bilo ih je podosta) koje su na C.O. veslale visokim brojem zaveslaja? Tu nam se zanimljivim čini stav našeg glavnog trenera: „Danas su (Niko i Leo)) veslali sa 32-33 zaveslaja, a činilo im se da veslaju sa 36-37. Ja želim postići da na Državnom stvarno veslaju sa 36-37, a da im se čini kao da veslaju 32-33!“

Osim, već ranije spomenute dvije skulerske discipline u čijim finalima smo vidjeli ono najljepše što veslanje može ponuditi, valja skrenuti pozornost i na još dvije discipline i to na već spomenutu 4-SM u kojoj naši rimenaši nisu imali nikakvu šansu nositi se sa našim istočnim i zapadnim susjedima. Doduše, Čavrlj, Dragojević, Janjić i Bogdan su pored takve konkurencije izgledali puno lošije negoli je to konačni rezultat pokazao. Smatramo, naime, da zaostatak od cca 13 sekundi i nije tako katastrofalan kad se zna da su i Srbi i Slovenci veslali punom snagom. Druga utrka koju još želimo istaći bila je u disciplini 4XSM. Tu smo se pomalo iznenadili zahtjevom izbornika da psihički i fizički ispražnjeni veslači sjednu još jednom u čamac. Sve u svemu Damir, David, Valent i Martin ovdje su opet junački zapeli te zauzeli drugo mjesto i to nakon značajne progresije u plasmanu tijekom utrke: nakon prvih 500 metara bili tek peti, nakon 1 000 metara četvrti, a onda drugi. Nadmašila ih je za 4 sekunde, očito odlično uveslana, sasvim odmorna i krajnje motivirana, klupska posada iz Maribora koja se u svoj grad sasvim sigurno vratila značajno ohrabrena pobjedom nad odličnim Hrvatima i olimpijskim četvercem vlastite zemlje.  Jesmo li Mariborčane baš morali toliko ohrabriti?

Što nam je još „upalo u oko“?

Dalmatinaca kao osvajača medalja gotovo da nije bilo! Obraz su nam sačuvali  samo oni najmlađi: Putica iz Neptuna (zlato u 1XKM), „Dupin“ (zlato u 4XKM), te „Gusar“ (srebro u 4XKM). Ostali su, u najboljem slučaju, našli svoje mjesto na začeljima A-finala. Ovi podaci zaista su alarmantni!

Šteta je da naši mediji nisu posvetili doličnu pozornost ovom sjajnom sportskom događaju. Ništa novo, reklo bi se: danas smo tako preko HR II obaviješteni i o rezultatima utakmica 2. nogometne ljige u Italiji, ali o C.O. nismo čuli ni riječi. Nema veze, s polupismenim primitivcima (čast iznimkama) koji misle da su novinari samo zato jer imaju odgovarajuću iskaznicu se i ne želimo miješati. Za razliku od žutila nazvanog „Hrvatski mediji“ neki od nas iz male redakcije www.vkkrka.hr bili su tamo. Za kraj, u želji da vam što više dočaramo atraktivnost veslačkih nadmetanja protekla dva dana, umjesto pravih fotografija (aparat i kamera i stručne osobe – sve je ostalo u Šibeniku) zamislite slijedeći prizor: svaku od koliko-toliko opisanih velikih sportskih drama koje su se zbivale na vodi velikog jezera na Jarunu pratila je čitava horda urlajućih biciklista (u jednom trenutku izbrojili smo ih više od 60!), dok je auta i kombija na cesti, odmah iznad, bilo kao na kakvom velikom vjenčanju! Takvo što doživjeti nezaboravan je doživljaj. Nadamo se da će i iduće godine biti tako lijepih i zanimljivih utrka, te da će se posade naše „Krke“ još više uključiti u zbivanja, barem onako kako smo to lijepo bili do ove godine navikli..  

Aspiriniks

P.S. Zahvaljujući osvrtu gosp. Ivančića na nastup veslača HVK "Gusar" na C.O. ustanovili smo da smo kao osvajače medalja iz Dalmacije propustili spomenuti mlade JMB Gusaraše u dvojcu i četvercu "bez". Obje posade zauzele su druga mjesta! Na žalost, ni ovi podaci nam ne daju za pravo da se nešto puno više radujemo. Generalna ocjena za nastup svih "naših" iz VSD-a ostaje, kao i do sada, dosta slaba uz dva primjera koji dovoljno oslikavaju ovu tvrdnju: samo prvog dana Regate (kada su uglavnom nastupale klupske posade) klubovi iz Zagreba osvojili su 11 medalja, nadalje Dalmacija "ni u ludilu" nema tako "pristojne" mlade posade kao što je npr. 2-JMA iz Rijeke, Što se tiče ovog posljednjeg valja primijetiti da nas tu sam Rošo (gosp. Radović trener JRI) već godinama uvjerljivo nadmašuje!

 

  Verzija za Ispis


Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"