VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Poštovani posjetitelji web stranica VK Krka,
14.11.2008 12:00:00   |  By: admin

Negdje krajem kolovoza mi je g. Dražen Crnogaća ponudio suradnju na način da se angažiram u pisanju osvrta, zapažanja, analiza i sl. iz područja veslanja, ali i sporta/društvenog života uopće ukoliko je to na bilo koji način vezano uz veslanje. Na Krkinim stranicama uvijek nalazim zanimljivih i poučnih komentara, stranice se redovito ažuriraju i obnavljaju, ja ih rado čitam, pa mi odluka da i aktivno doprinesem sa, vjerujem, ponekim zanimljivim sadržajem/komentarom/analizom, nije bila teška.

Odabir tema je Dražen ostavio meni na volju. Budući da je moj svakodnevni posao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kombinacija znanstvenih istraživanja i nastavnog rada, vjerujem da bi odabir tema vezanih za veslanje i veslački trening uz kombinaciju znanstveno-popularnog pristupa, bilo najbolje rješenje. Analize ionako savršeno piše g. Igor Velimirović i ja u principu mogu samo potpisati njegove komentare.

Nadam se da ću svoje priloge za stranicu VK Krka biti u mogućnosti pisati svakih 6-8 tjedana. Krkina stranica omogućava komentare, pa bi cijenio povratnu informaciju: koliko sam pogodio sa temom, da li je tema predstavljena na razumljiv način, sugestije za slijedeću temu i sl.

Za prvu temu odabirem kratku fiziološku analizu veslanja. Svi često slušamo pojmove aerobno – anaerobno, aerobni trening – anaerobni trening, pa evo kratkog teksta koji približava značajke aerobnog i anaerobnog energetskog sustava u veslanju i veslačkom treningu. Napominjem da je tekst malo složeniji za prosječnog čitatelja nego što će biti tekstovi koji slijede, a koji će obrađivati značajke pojedinih tipova veslačkih treninga. Ovaj tekst ipak smatram iznošenjem osnova fiziologije veslanja i kao takav je neophodan za uvod. Čitateljima sa sportsko-medicinskim „backgroundom“ će svakako biti lakše, a svatko će iz teksta uzeti onu količinu informacija za koju smatra da mu je potrebna.

Pozdrav

Pavle Mikulić


Značajke aerobnih energetskih procesa u veslanju

Aerobni energetski procesi podrazumijevaju razgradnju hranjivih tvari u mitohondriju mišićne stanice uz prisustvo kisika.
Pojam koji je izravno povezan sa aerobnim energetskim procesima je pojam aerobne snage (aerobna izdržljivost, kardiorespiratorna izdržljivost, aerobni fitness). Mjera maksimalne aktivnosti aerobnog energetskog sustava je maksimalni primitak kisika. Maksimalni primitak kisika je najveća količina kisika koju organizam može potrošiti u jednoj minuti za oksidaciju hranjivih tvari (aerobna snaga).

Aerobni energetski procesi sastoje se od dvije komponente. Prva je aerobna glikoliza, odnosno razgradnja glikogena, a druga metabolizam lipida odnosno razgradnja masti. Ako je intenzitet aktivnosti ispod razine anaerobnog praga ugljikohidrati će se razgrađivati do pirogrožđane kiseline koja će u aerobnim uvjetima prelaziti u tvar acetil-Co-A tj. supstrat za dobivanje energije u mitohondrijima. Razgradnja masti se odvija također u mitohondrijima procesom oksidacije. Oksidirati se mogu slobodne masne kiseline te je zbog toga početak dobivanja energije iz masti odgođen jer se periferne masti moraju prvo razgraditi na slobodne masne kiseline i glicerol te nakon toga slobodne masne kiseline cirkulacijom dolaze do mišićnih stanica. Eto objašnjenja zašto treninzi koji „sagorijevaju masti“ moraju biti dužeg trajanja (od minimalno cca 30 min na duže). Masti su dobro zaključane u tijelu i potrebno je dobro „zagrijati“ sustav da bi on počeo trošiti zalihe masti u tijelu.

Samo iznimno, u ekstremnim situacijama kao što su višednevni fizički napori, izgladnjelost i sl. aerobni metabolizam može uključivati i razgradnju bjelančevina. Obzirom da metabolizam lipida osigurava mnogo energije važan je izvor energije za dugotrajne aktivnosti (npr. trening niskog intenziteta i dugog trajanja), no zbog činjenice da se lipoliza odvija veoma sporo, nije posebno koristan za veslačku utrku koja podrazumijeva maksimalni napor trajanja 5,5 – 7 min. U uvjetima veslačke utrke aerobna glikoliza i potpuna razgradnja glikogena najvažniji je način stvaranja energije. Potrebno je okvirno 60 – 90 s u uvjetima veslačke utrke da se dišni i srčano žilni sustav aktiviraju do te mjere da mogu osiguravati dovoljno kisika da bi se energetski zahtjevi pokrivali najvećim dijelom iz aerobnih izvora. Aerobni energetski sustav počinje dominirati, dakle, nakon 400 – 500 metara veslačke utrke. Do tada se energija uglavnom dobiva anaerobnim energetskim procesima. Aerobni energetski kapacitet po svojoj je definiciji i suštini mjera energetskog tempa, odnosno intenziteta oslobađanja energije u jedinici vremena. Stoga je prikladnije korištenje pojma aerobna snaga, umjesto aerobni kapacitet.

Zalihe glikogena u mišićima i jetri sportaša koji prehranom unosi primjerenu količinu ugljikohidrata (cca 60-70% od ukupne kalorijske vrijednosti) dovoljne su za oko 90 - 120 min intenzivne aerobne aktivnosti, što znači da su zalihe načelno dovoljne za pokrivanje potreba prosječnog veslačkog treninga. Pri produženim intenzivnim treninzima (pripreme na snijegu i vodi) neophodno je, uz pravilnu hidraciju, i dodavanje ugljikohidrata (pločice, gelovi, napitci...) tijekom treninga ukoliko se želi zadržati visoki aerobni intenzitet treninga.


Značajke anaerobnih energetskih procesa u veslanju

Anaerobni energetski procesi podrazumijevaju stvaranje energije procesima bez korištenja kisika.
Kao energenti koriste se mišićni glikogen i kreatin-fosfat, a kao nusprodukt anaerobnog (glikolitičkog) metabolizma nastaje mliječna kiselina (laktat) koja zbog visoke kiselosti snižava pH krvi i ometa funkciju mišića. Anaerobni energetski kapacitet označava dva pojma: (1) ukupnu količinu energije koja mu stoji na raspolaganju za obavljanje rada - kapacitet sustava; te (2) maksimalni intenzitet oslobađanja energije - energetski tempo. Anaerobne energetske procese možemo podijeliti na anaerobno – alaktatne procese i na anaerobno – laktatne procese.

Anaerobno – alaktatni energetski procesi podrazumijevaju razgradnju adenozin-tri-fosfata (ATP) kreatinfosfata (KP) u mišićnim stanicama. Ovaj energetski sustav naziva se još i fosfageni sustav, a „alaktatni“ znači „bez stvaranja laktata“. Značaj fosfagenog sustava u veslanju očituje se pri kratkim sprintevima i startovima, te pri svim trenažnim eksplozivnim aktivnostima koje traju do nekoliko sekundi. Ovaj sustav ima mali kapacitet odnosno malu ukupnu količinu dostupne energije, ali najveći energetski tempo odnosno najveću brzinu oslobađanja energije. Ovaj sustav predstavlja najbrže dostupni izvor ATP-a za mišićni rad i to stoga što ne ovisi o dugoj seriji kemijskih reakcija i o transportu kisika do radne muskulature. Naime, ATP i KP pohranjeni su direktno u kontraktilnom aparatu mišića. Pored toga, kreatin koji nastaje razgradnjom kreatinfosfata, više je alkaličan (lužnat) od samog kreatinfosfata, te djeluje kao pufer i odgađa pad pH i porast kiselosti koja nastaje pri anaerobnoj glikolizi kod produžene aktivnosti. Kod potpunog iscrpljenja ovog kapaciteta u mišićima potrebno je oko 2-4 min za resintezu i popunu ispražnjenih depoa kreatinfosfata. Dakle, kod treninga sprinteva i ubrzanja, nema smisla raditi pauzu kraću od 2-4 minute jer se slijedeći sprint neće moći odraditi maksimalnim intenzitetom. Prednost anaerobno-alaktatnog sustava je brzo osiguravanje velike količine energije bez stvaranja nusprodukata (laktata) koji remete homeostazu organizma. Najveći nedostatak ovog sustava su relativno male zalihe pohranjenih energetski bogatih fosfata zbog čega dolazi do brzog iscrpljenja ovakvog načina dobivanja energije.

Anaerobno – laktatni energetski procesi podrazumijevaju razgradnju glikogena ili glukoze anaerobnom glikolizom do pirogrožđane kiseline uz stvaranje laktata. Taj se proces sastoji od 12 vezanih reakcija te se energija za obnavljanje ATP-a oslobađa znatno sporije, dakle manji je energetski tempo nego kod fosfagenog sustava. Da bi kemijski procesi anaerobne glikolize postigli maksimalnu brzinu potrebno je svega desetak sekundi. Iako je snaga glikolitičkog sustava značajno manja od fosfagenog, ukupni je kapacitet dvostruko veći. Da bi se potrošio ukupni anaerobni glikolitički kapacitet potrebna je maksimalna tjelesna aktivnost u trajanju od oko 40 - 60 s. Stoga se značaj anaerobnog glikolitičkog sustava očituje pri aktivnostima trajanja od nekoliko sekundi do 1 - 2 min, ali i pri intervalnim aktivnostima/treninzima dužeg trajanja. Kod veslača, dobar anaerobni laktatni kapacitet znači veću sposobnost i toleranciju zakiseljenja tkiva, te brži oporavak kod produženih i ponavljajućih brzih dionica veslačkog treninga. Ako znamo da su kod vrhunskih veslača izmjerene vrijednosti laktata u krvi i do 25 mmol/L, jasna je važnost anaerobnog laktatnog sustava za uspješno natjecateljsko veslanje.

Za sve nabrojene čimbenike važne za anaerobni glikolitički kapacitet postoji mogućnost razvoja ukoliko se primjenjuju odgovarajući podražaji, odnosno specifična trenažna opterećenja. Uočavamo da je veličina glikolitičkog anaerobnog kapaciteta dijelom vezana i na strukturalne značajke koje se razvijaju tipično aerobnim aktivnostima (broj mitohondrija u mišićnim stanicama, perfuzija i kapilarizacija mišićnog tkiva, oksidativni enzimi itd.), što je od praktične važnosti u veslanju zbog mogućnosti i potrebe kombiniranja aerobnih i anaerobnih opterećenja u trenažnom procesu. Prednost anaerobne glikolize je mogućnost održavanja visokog intenziteta rada i nakon iscrpljenja pohranjenog ATP-a i KP-a iako je trajanje ovakvog načina dobivanja energije ograničeno stvaranjem nusprodukata (laktata) koji će u konačnici dovesti do smanjenja intenziteta ili potpunog prestanka aktivnosti.

Slijedeći tekst (predvidivo krajem 12. mjeseca):
Tipovi aerobnih i anaerobnih treninga u veslanju
Pavle Mikulić

  Verzija za Ispis


Ocijeni vijest
Ocijena: 2,99


 Komentari
Dodaj komentar
If some one needs expert view on the topic of running a blog then i suggest him/her to pay a visit this web site, Keep up the fastidious work.
Napisao: Clifton , Datum: 14.04.2017 23:38:39
Hi I am so thrilled I found your blog page, I really found you by error, while I was looking on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent work.
Napisao: Valentina , Datum: 12.04.2017 20:47:13
Thanks for finally talking about >VK Krka - Sibenik <Loved it!
Napisao: Millie , Datum: 15.04.2017 21:26:13
I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.
Napisao: Juan , Datum: 16.04.2017 01:14:08
Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?
Napisao: Porter , Datum: 01.03.2017 02:06:18
I for all time emailed this weblog post page to all my associates, because if like to read it after that my contacts will too.
Napisao: Ngan , Datum: 04.03.2017 17:58:35
I am truly thankful to the owner of this web page who has shared this wonderful piece of writing at here.
Napisao: Jackson , Datum: 11.03.2017 05:26:47
I am sure this article has touched all the internet people, its really really nice post on building up new website.
Napisao: Yvonne , Datum: 11.03.2017 19:49:14
For most up-to-date news you have to pay a visit web and on the web I found this web site as a best web site for most recent updates.
Napisao: Kiera , Datum: 16.03.2017 03:01:16
I am curious to find out what blog system you have been utilizing? I''m having some small security issues with my latest blog and I''d like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?
Napisao: Anna , Datum: 16.03.2017 07:05:08
Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea
Napisao: Deon , Datum: 16.03.2017 09:59:59
My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page repeatedly.
Napisao: Michel , Datum: 16.03.2017 15:39:49
Hi Dear, are you really visiting this web site on a regular basis, if so afterward you will without doubt take nice experience.
Napisao: Stacie , Datum: 17.03.2017 11:44:24
Hey there! I know this is sort of off-topic however I had to ask. Does running a well-established blog like yours take a massive amount work? I''m completely new to blogging however I do write in my diary on a daily basis. I''d like to start a blog so I can share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!
Napisao: Graciela , Datum: 17.03.2017 18:08:34
Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thank you!
Napisao: Tessa , Datum: 19.03.2017 09:35:24
I really like what you guys tend to be up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the great works guys I''ve you guys to blogroll.
Napisao: Donny , Datum: 20.03.2017 13:24:07
In fact when someone doesn''t be aware of after that its up to other viewers that they will help, so here it occurs.
Napisao: Felicitas , Datum: 20.03.2017 18:03:29
Everything is very open with a clear description of the issues. It was really informative. Your website is useful. Thank you for sharing!
Napisao: Sabrina , Datum: 20.03.2017 20:36:56
After going over a few of the blog posts on your site, I truly like your way of blogging. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and let me know what you think.
Napisao: Luella , Datum: 21.03.2017 04:02:31
After looking over a handful of the blog articles on your web page, I really like your way of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and tell me what you think.
Napisao: Elvera , Datum: 21.03.2017 07:50:32
Hurrah! At last I got a blog from where I be capable of really get helpful facts concerning my study and knowledge.
Napisao: Ella , Datum: 21.03.2017 10:49:29
Appreciation to my father who told me regarding this website, this website is in fact amazing.
Napisao: Finlay , Datum: 21.03.2017 12:52:11
Hi there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they''ll be benefited from this site.
Napisao: Tobias , Datum: 21.03.2017 19:20:26
I loved as much as you''ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.
Napisao: Noah , Datum: 22.03.2017 02:00:41
We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You''ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.
Napisao: Jim , Datum: 22.03.2017 07:06:06
Very energetic article, I liked that bit. Will there be a part 2?
Napisao: Opal , Datum: 22.03.2017 07:32:30
I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It''s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.
Napisao: Shay , Datum: 22.03.2017 21:24:27
Hey there! This post couldn''t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!
Napisao: Peggy , Datum: 22.03.2017 23:05:09
I was suggested this blog by my cousin. I''m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!
Napisao: Travis , Datum: 22.03.2017 23:53:12
This page certainly has all the information I wanted about this subject and didn''t know who to ask.
Napisao: Korey , Datum: 23.03.2017 01:49:24
Everything is very open with a clear description of the challenges. It was truly informative. Your site is very helpful. Thank you for sharing!
Napisao: Shane , Datum: 23.03.2017 04:21:37
What''s up friends, how is all, and what you desire to say concerning this paragraph, in my view its really amazing for me.
Napisao: Lettie , Datum: 23.03.2017 06:07:04
Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I''ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks
Napisao: Mariano , Datum: 23.03.2017 07:33:15
Hey! I''m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the outstanding work!
Napisao: Daryl , Datum: 23.03.2017 12:04:55
We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.
Napisao: Emelia , Datum: 23.03.2017 13:48:49
It is appropriate time to make some plans for the future and it''s time to be happy. I''ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!
Napisao: Roberto , Datum: 23.03.2017 13:55:39
I loved as much as you''ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.
Napisao: Curt , Datum: 24.03.2017 01:46:10
With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of unique content I''ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I''d genuinely appreciate it.
Napisao: Rubye , Datum: 24.03.2017 06:58:41
Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!
Napisao: Jesenia , Datum: 24.03.2017 07:07:51
Howdy! I''m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!
Napisao: Collette , Datum: 24.03.2017 13:50:56
you are really a good webmaster. The web site loading pace is amazing. It sort of feels that you''re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a excellent process on this subject!
Napisao: Angie , Datum: 24.03.2017 14:51:31
Hey there! I realize this is kind of off-topic but I had to ask. Does operating a well-established website such as yours require a lot of work? I am completely new to running a blog but I do write in my diary daily. I''d like to start a blog so I can easily share my experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!
Napisao: Latonya , Datum: 26.03.2017 05:30:10
Saved as a favorite, I really like your web site!
Napisao: Jacelyn , Datum: 26.03.2017 14:01:26
I do not even know the way I finished up right here, but I believed this put up was great. I don''t recognize who you might be however definitely you are going to a well-known blogger when you are not already. Cheers!
Napisao: Leoma , Datum: 26.03.2017 21:02:27
Remarkable things here. I am very happy to look your article. Thanks a lot and I''m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?
Napisao: Chara , Datum: 26.03.2017 21:39:46
Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of the website is extremely good.
Napisao: Jonah , Datum: 27.03.2017 07:15:55
Hi there would you mind letting me know which web host you''re using? I''ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!
Napisao: Cecilia , Datum: 27.03.2017 08:41:10
At this time it sounds like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now. (from what I''ve read) Is that what you are using on your blog?
Napisao: Serena , Datum: 27.03.2017 09:11:13
I''m not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I''ll check back later and see if the problem still exists.
Napisao: Antoine , Datum: 28.03.2017 04:35:47
When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks a lot!
Napisao: Jeffrey , Datum: 28.03.2017 06:35:47
Just wish to say your article is as astonishing. The clarity on your put up is just excellent and that i could assume you''re an expert in this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thanks one million and please continue the enjoyable work.
Napisao: Vito , Datum: 28.03.2017 10:16:00
This site truly has all the information I needed about this subject and didn''t know who to ask.
Napisao: Bernie , Datum: 28.03.2017 12:31:01
Hello! Quick question that''s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my apple iphone. I''m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Thanks!
Napisao: Soila , Datum: 28.03.2017 14:52:33
Good day very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also? I am satisfied to find so many useful information here in the submit, we''d like develop more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .
Napisao: Ollie , Datum: 30.03.2017 08:51:43
I am sure this piece of writing has touched all the internet people, its really really nice paragraph on building up new blog.
Napisao: Winnie , Datum: 30.03.2017 14:29:47
I all the time emailed this weblog post page to all my contacts, as if like to read it next my links will too.
Napisao: Domingo , Datum: 05.04.2017 12:45:55
It''s actually a cool and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.
Napisao: Julie , Datum: 06.04.2017 14:47:04
What i don''t realize is actually how you are not really a lot more smartly-preferred than you may be right now. You are so intelligent. You understand therefore considerably in terms of this topic, produced me individually believe it from a lot of numerous angles. Its like men and women don''t seem to be involved unless it is one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. Always maintain it up!
Napisao: Klaus , Datum: 06.04.2017 21:28:33
Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don''t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks
Napisao: Jani , Datum: 06.04.2017 21:53:52
Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!
Napisao: Doretha , Datum: 08.04.2017 00:35:04
Wonderful website. Plenty of helpful info here. I''m sending it to some friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!
Napisao: Domingo , Datum: 09.04.2017 13:32:15
This piece of writing presents clear idea in support of the new viewers of blogging, that really how to do running a blog.
Napisao: Nick , Datum: 09.04.2017 21:18:29
After looking into a handful of the blog articles on your site, I truly appreciate your technique of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and let me know what you think.
Napisao: Helaine , Datum: 10.04.2017 00:04:37
Hello! I know this is kinda off topic however , I''d figured I''d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you''re interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!
Napisao: Horacio , Datum: 10.04.2017 02:30:36
Great blog here! Also your web site rather a lot up fast! What host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink on your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol
Napisao: Karen , Datum: 11.04.2017 11:11:42
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I''ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
Napisao: Deloris , Datum: 11.04.2017 13:16:53
I absolutely love your blog and find most of your post''s to be exactly I''m looking for. can you offer guest writers to write content available for you? I wouldn''t mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site!
Napisao: Sheldon , Datum: 12.04.2017 08:39:25
It''s in fact very complex in this active life to listen news on Television, so I just use the web for that reason, and take the most up-to-date news.
Napisao: Marion , Datum: 13.04.2017 01:26:50
Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks!
Napisao: Blake , Datum: 13.04.2017 03:06:06
Hi, Neat post. There''s an issue with your website in internet explorer, may test this? IE still is the market chief and a big component of folks will leave out your fantastic writing due to this problem.
Napisao: Maura , Datum: 13.04.2017 05:10:43
What''s up mates, its impressive post concerning tutoringand fully explained, keep it up all the time.
Napisao: Clarice , Datum: 13.04.2017 08:11:09
Thanks for sharing your thoughts about in the long run we are all the grateful dead. Regards
Napisao: Eula , Datum: 13.04.2017 21:58:09
Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I''m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I''m thinking about creating my own but I''m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thanks
Napisao: Brenton , Datum: 14.04.2017 00:03:55
It''s fantastic that you are getting thoughts from this post as well as from our argument made here.
Napisao: Sandy , Datum: 14.04.2017 00:20:00
Woah! I''m really enjoying the template/theme of this site. It''s simple, yet effective. A lot of times it''s tough to get that "perfect balance" between usability and appearance. I must say you''ve done a amazing job with this. Also, the blog loads very quick for me on Safari. Excellent Blog!
Napisao: Katherine , Datum: 14.04.2017 00:44:10
Wow! This blog looks exactly like my old one! It''s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!
Napisao: Leandro , Datum: 14.04.2017 04:27:35
Fastidious replies in return of this difficulty with real arguments and explaining all on the topic of that.
Napisao: Reda , Datum: 15.04.2017 00:42:59
Hello there! I could have sworn I''ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it''s new to me. Anyways, I''m definitely delighted I found it and I''ll be book-marking and checking back frequently!
Napisao: Bryon , Datum: 16.04.2017 03:06:48
Why people still use to read news papers when in this technological globe the whole thing is existing on web?
Napisao: Patty , Datum: 16.04.2017 06:14:25
What i do not realize is in truth how you''re now not actually a lot more well-liked than you might be right now. You''re very intelligent. You already know thus significantly on the subject of this topic, made me individually believe it from a lot of various angles. Its like men and women aren''t fascinated except it''s one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs great. Always care for it up!
Napisao: Jordan , Datum: 16.04.2017 08:15:09
Very rapidly this website will be famous among all blog visitors, due to it''s nice articles
Napisao: Karolyn , Datum: 17.04.2017 07:04:19
Please let me know if you''re looking for a author for your site. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I''d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Kudos!
Napisao: Jodi , Datum: 17.04.2017 08:20:25
Incredible story there. What happened after? Take care!
Napisao: Omer , Datum: 20.04.2017 08:55:43
I really love your site.. Great colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I''m planning to create my own website and want to know where you got this from or just what the theme is named. Kudos!
Napisao: Barry , Datum: 20.04.2017 13:46:53
I always used to study post in news papers but now as I am a user of internet thus from now I am using net for articles, thanks to web.
Napisao: Mickie , Datum: 21.04.2017 03:13:36
Hi there, I enjoy reading all of your article post. I like to write a little comment to support you.
Napisao: Dante , Datum: 21.04.2017 11:06:12
When someone writes an post he/she maintains the image of a user in his/her brain that how a user can understand it. Thus that''s why this article is great. Thanks!
Napisao: Michell , Datum: 22.04.2017 21:37:06
It is actually a nice and helpful piece of information. I''m glad that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.
Napisao: Sibyl , Datum: 23.04.2017 13:51:50
I blog quite often and I truly thank you for your content. This great article has truly peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed as well.
Napisao: Damaris , Datum: 26.04.2017 01:13:04
Thanks in support of sharing such a fastidious idea, post is nice, thats why i have read it fully
Napisao: Grover , Datum: 27.04.2017 11:48:25
Pretty! This was a really wonderful post. Many thanks for supplying these details.
Napisao: Cathryn , Datum: 28.04.2017 09:36:24
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I''ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
Napisao: Joan , Datum: 02.05.2017 08:43:47
I was curious if you ever considered changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?
Napisao: Lacey , Datum: 08.05.2017 17:58:27
Hi, yes this article is truly pleasant and I have learned lot of things from it concerning blogging. thanks.
Napisao: Neville , Datum: 09.05.2017 08:58:05
After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Many thanks!
Napisao: Angie , Datum: 09.05.2017 11:03:30
Amazing! This blog looks exactly like my old one! It''s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!
Napisao: Brianne , Datum: 09.05.2017 16:44:05
Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this site, and your views are nice in support of new users.
Napisao: Mel , Datum: 10.05.2017 15:17:10
With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique content I''ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help stop content from being stolen? I''d really appreciate it.
Napisao: Charolette , Datum: 11.05.2017 13:48:30
I seriously love your site.. Pleasant colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I''m attempting to create my own blog and would love to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it!
Napisao: Yong , Datum: 11.05.2017 20:22:56
Hello, this weekend is nice in favor of me, as this point in time i am reading this great educational piece of writing here at my house.
Napisao: Terrie , Datum: 12.05.2017 05:59:13
Hello, I enjoy reading through your post. I like to write a little comment to support you.
Napisao: Celina , Datum: 12.05.2017 12:57:13
I was more than happy to discover this great site. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you saved to fav to look at new things in your site.
Napisao: Victoria , Datum: 15.05.2017 11:46:10
I was suggested this website by my cousin. I''m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You''re amazing! Thanks!
Napisao: Alejandrina , Datum: 16.05.2017 09:21:26
Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author. I will always bookmark your blog and will come back someday. I want to encourage one to continue your great job, have a nice morning!
Napisao: Lyle , Datum: 17.05.2017 19:35:17
Awesome! Its actually remarkable post, I have got much clear idea on the topic of from this piece of writing.
Napisao: Casie , Datum: 17.05.2017 21:05:49
Hi friends, fastidious piece of writing and good arguments commented at this place, I am actually enjoying by these.
Napisao: Bernadette , Datum: 23.06.2017 05:57:59
Right here is the right site for anyone who wishes to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Excellent stuff, just wonderful!
Napisao: Shantell , Datum: 27.06.2017 09:45:16
Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers?
Napisao: Kathleen , Datum: 28.06.2017 15:09:21
I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I''m looking to create my very own site and would love to learn where you got this from or what the theme is called. Kudos!
Napisao: Lakeisha , Datum: 28.06.2017 15:15:49
We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You''ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.
Napisao: Eduardo , Datum: 28.06.2017 15:42:25
The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!
Napisao: Diego , Datum: 30.06.2017 05:48:50
Lately selected produce by the patio and also park which were gathered at their peak ripening period might the most notable health-wise, however infrequently find these kinds of home-made vegetables along at the superstore. Along with that Kiwi is renowned for the improvement blood sugar levels level for your diabetic patients because it can lowers down the cholesterol level. At the same time it''s important to achieve a situation of relaxation, calmness and serenity.
Napisao: Brianne , Datum: 23.11.2017 12:02:35
Asking questions are truly good thing if you are not understanding anything completely, except this piece of writing provides nice understanding yet.
Napisao: Abby , Datum: 09.02.2018 22:23:15
<a href="http://www.homeodiscount.com/kd-8-independence-day-shoesv">kd 8 independence day</a> <a href="http://www.earinfectionn.com/nike-internationalist-atomic-orange-shoesv">nike internationalist atomic orange</a> <a href="http://www.eklogida.com/custom-nike-air-force-one-1-spongebob-shoesv">custom nike air force one 1 spongebob</a> <a href="http://www.chilliflirt.com/nike-air-max-2016-neon-shoesv">nike air max 2016 neon</a> <a href="http://www.aktiif.com/under-armour-curry-4-mens-red-black-shoesv">under armour curry 4 mens red black</a> <a href="http://www.ationix.com/womens-asics-gel-kinsei-4-purple-gold-shoesv">womens asics gel kinsei 4 purple gold</a> <a href="http://www.byedrinkusa.com/nike-shox-turbo-novo-shoesv">nike shox turbo novo</a> <a href="http://www.haileyandjohn.com/jordan-12-ovo-black-shoesv">jordan 12 ovo black</a> chaussure de tennis nike air max courtballistec 4.3 http://www.gitmira.com/chaussure-de-tennis-nike-air-max-courtballistec-4.3-shoesv
Napisao: chaussure de tennis nike air max courtballistec 4.3 , Datum: 15.06.2018 07:09:24
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"