VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
World Rowing U19 - 2023.
09.08.2023. 17:50:13   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju Kao što smo već najavili u gradu Vaires-sur Marne, na olimpijskoj stazi Stade Nautique de Vaires-sur-Marne, samo 30-ak kilometara istočno od Pariza, od 02. do 06. kolovoza 2023. godine održano je Svjetsko juniorsko veslačko prvenstvo ili službeno 2023 World Rowing Under 19 Championships - World Rowing.


 Čak 53 zemlje poslale su ukupno 615 veslačica i veslača razvrstanih u 218 posada. Najviše prijavljenih posada bilo je iz Italije (14), Njemačke (13), SAD (12), dok je Hrvatski veslački savez na ovo planetarno natjecanje poslao tri posade i to dvojac na pariće, te dva četverca.

Našu najmlađu posadu činili su 16-godišnji krkaši Marko Martinović, Franko Dobra i Jakov Slavica, te Vito Šutalo njihov kolega i vršnjak iz Dubrovnika (VK „Neptun“) koji je ujedno bio i štroker četverca na pariće u navedenom sastavu. Po hladnom (!) vremenu ne baš pogodnom za veslanje (kiša i vjetar svakog dana) momci su odveslali tri utrke. U prvoj, onoj kvalifikacijskoj, dobili su savjet trenera Radečića da samo iskušaju stazu jer je za izravan plasman u polufinale trebalo biti najmanje drugi, a u konkurenciji jakih posada Njemačke, Poljske, Bugarske i Grčke to nije bilo izvedivo. U repesažu su trebali biti najmanje treći u čemu nisu uspjeli. U C-finalu su odveslali svoju najbolju utrku gdje su u konkurenciji, od njih starijih, momaka iz Nizozemske, Grčke, Japana i Estonije nakon žestoke bitke uspjeli biti treći. Nastup na Svjetskom prvenstvu već ove godine bio je velik izazov za naše mladiće koji su na SP-u naočigled „rasli“ i veslački odrastali iz utrke u utrku. U iduće dvije godine koliko su još juniori od njih se može očekivati još puno lijepih vijesti!

U četvercu bez kormilara veslala je kombinacija VK „ISTRA“ i VK „KRKA“: Adrian Mačina, Vito Jakoliš, Nikola Knežić i Fabio Peruško. U konkurenciji su imali 13 posada. Kao i mlađe im kolege nisu se uspjeli već u prvoj utrci izravno ukrcati u vlak za polufinale, ali su zato u repesažu bili sigurno prvi. Od daljnjeg natjecanja oprostio se Egipat, a dalje su, uz naše, prošli još Španjolci i Srbi. U polufinalu su trebali biti treći i zaista su, s Mađarima i Amerikancima, do same završnice bili su u konkurenciji za željeno treće mjesto, ali na žalost nisu uspjeli. U B-finalu, koje su veslali samo pet sati nakon polufinalne utrke, vidjeli smo jednu od najuzbudljivijih utrka Prvenstva! Naime, sve posade (Španjolska, Hrvatska, SAD, Švicarska, Uzbekistan i Srbija) još su na kraju treće četvrtine staze (1500 metara) bile skoro izjednačene. Uzbekistan je za dvije desetinke sekunde bio ispred naših, a ostali su ih pratili u stopu. U zadnjih 300 metara zbivala se prava drama: naši prelaze iscrpljene Uzbekistance, ali ih iz zaveslaja u zaveslaj sustižu Amerikanci, dok Španjolci, Švicarci i Srbi svakim daljnjim metrom gube dah. Štroker Mačina vodi posadu na 40 zaveslaja u minuti, ali Ameri imaju 42… još 10-ak zaveslaja, publika je na nogama, na tribinama smo okruženi brojnim navijačima posade SAD-a koji mašu zastavama i bučno navijaju za svoje, čuju se i vuvuzele… posade prelaze ciljnu crtu, čekamo foto-finiš pomoću kojeg suci vrlo brzo utvrđuju da je Hrvatska bila brža od SAD za sićušne dvije stotinke sekunde! Opuštanje, primanje čestitki od Amerikanaca i onda trk s tribina da bi se čestitalo Adrianu & Co. na sedmom mjestu na Svijetu! Ostaje tek mali žal zbog činjenice da se možda moglo proći u A-finale u kojem su se zasigurno mogli nositi s Mađarima (šesti) i Talijanima (peti).
Treća i nominalno najbolja naša posada bio je dvojac na pariće zagrebačke HAVK „Mladost“ u sastavu Ivan Talaja i Nikola Kontrec. Oni su u konkurenciji imali čak 25 posada, na kraju su osvojili drugo mjesto u C-finalu, uz napomenu da su ih od plasmana u polufinale dijelile samo dvije desetinke za koliko su u repesažu bili brži momci iz Belgije. Šteta, jer su Ivan i Nikola vrijedili barem za plasman među najboljih 12 posada, ali vjetar, kiša i jaka konkurencija učinili su svoje.
Krkaš Bartol Medić je u skifu nastupio u utrci rezervi. Ipak, njegova je uloga prvenstveno bila da po potrebi (bolest, povreda) bude spreman “uskočiti“ u bilo koju gore navedenu CRO-posadu.
Oni kojima ovo naše viđenje nije dovoljno sve dodatne informacije mogu naći na World Rowing - Home, a nama na kraju ostaje za istaći ono najvažnije, ono što svjetsko veslanje čini uistinu lijepim: prijateljstvo i druženje cura i momaka sa svih kontinenata, međusobno pozdravljanje i čestitanje tisuća navijača na tribinama i duž staze! Za primjer navedenog, popularnog veslačkog friendshipa, navedimo da je na pobjedi u B-finalu našem četvercu „bez“ odmah po povratku s utrke srdačno čestitao i trener posade SAD-a i usput priupitao ima li tko zainteresiran za veslanje + studij u SAD!
Na kraju, na margini nastupa naših mladića, ne možemo ne istaći da je turistička usluga u Hrvatskoj (daleko) ispred usluge u Francuskoj, barem sudeći po našem iskustvu. Pariške znamenitosti uistinu su prekrasne i vrijedi ih vidjeti, ali za posjetu bilo kojoj od njih čekat ćete satima u redu, u hotelu će vas jedva pozdraviti, cijene smještaja su astronomske, nema šanse da bilo s kim porazgovarate na bilo kojem drugom jeziku osim francuskog, a isključivo na francuskom su i cjenici u restoranima i kafićima. U svjetski poznatoj Latinskoj četvrti (Sorbonne, Pantheon, Jardin des Plantes…) tri kave i dva soka platit ćete 30 EUR, uz konobaricu kojoj taj dan nije bio po volji i toilette zajednički za oba spola! Ipak, ima i ono što se svakom mora svidjeti: točnost i brzina lokalne željeznice!

Aspiriniks

  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"