VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Filip Gligić i društvo veslali na SPJ u Plovdivu
19.08.2021 18:59:55   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju Kao što je i najavljeno u Plovdivu, u Bugarskoj, održano je od 11. do 15. kolovoza 2021. godine Svjetsko veslačko prvenstvo za juniorke i  juniore.


Radi se o prvom natjecanju najviše svjetske razine održanom nakon 2019. godine na kojem se okupilo oko 600 najboljih veslačica i veslača iz 43 zemlje. Na žalost na Prvenstvu nisu nastupile reprezentativne posade Australije, Velike Britanije i Novog Zelanda, inače veslački izuzetno jakih zemalja.

Hrvatski veslački savez u Bugarsku je poslao ukupno 16 natjecateljica i natjecatelja svrstanih u 5 posada i to djevojke u dvojcu na pariće, tri muška četverca („sa“, „bez“ i „scull“), te jednog muškog skifistu. Sa stanovišta ŠI-veslanja zadovoljstvom ističemo da je štroker četverca scull bio krkaš Filip Gligić, te da je trener posade bio glavni trener VK „KRKA“ Milan Radečić. S manje zadovoljstva kažimo da su Filip, Nikola Šeparović (VK „Ošjak“ Vela Luka) i Bartol Bućan (VK „Mornar“ Split) bili jedini veslači koji su na veliko Natjecanje stigli iz dalmatinskih klubova (dakle 3 od 16!), a s još manje zadovoljstva navodimo da je ovo Svjetsko prvenstvo bilo jedno od rijetkih na kojem CRO-veslanje nije uzelo medalju, čak štoviše nismo imali niti sudionika A-finala. Šteta, jer očekivanja su bila velika i to naročito od planiranog dvojca na pariće u sastavu Roko Bošković („Mornar“) – Davor Poljančić (VK „Trešnjevka“ Zagreb). Međutim, desilo se da je Roko nepunih mjesec dana prije odlaska u Plovdiv slomio nogu nakon čega je priča o medalji raspršena. Ipak, prije bilo kakvih kritika, svakako treba istaći činjenicu da su Hrvatsku predstavljale posade u kojima je bilo više od pola cura i momaka koji se imaju pravo i iduće godine natjecati u uzrastu juniora!

„Naš“ četverac imao je za konkurente posade iz čak 22 zemlje – najviše od svih muških disciplina, a Natjecanje su završili kao šesti u C-finalu što je svakako neočekivano loš plasman kojeg ne može ublažiti niti činjenica da su bili bolji od posada Danske, Estonije, Francuske i Kanade, zemalja u kojima je veslački sport i te kako razvijen.  Prilično rezigniran, trener Mime njihove nastupe prokomentirao je ovako: „Imali su četiri trke, s jednom sam bio zadovoljan jer su njome pokazali da se može, s jednom poluzadovoljan, a s dvije sasvim nezadovoljan. Može se izgubiti, ali se i u porazu treba dati sve od sebe!“ Treneru dajemo za pravo jer kako objasniti da se uđe u zadnjih 500 metara utrke u C-finalu s zaostatkom od Nizozemske malo više od jedne sekunde, da bi na kraju razlika iznosila čak sedam sekundi!? U 500 metara izgubiti 6 sekundi je puno previše sve i da se vesla protiv svjetskih prvaka!

Sjedinjene Američke Države najuspješnija su reprezentacija proteklog Prvenstva s tri zlata od kojih su dva zlata osvojena u muškom i ženskom osmercu, impresionirali su sjajni Španjolci u četvercu „bez“, ali svakako prva priča Prvenstva je fantastična Aurelia-Maxima Katharina Janzen, djevojka izvorno iz Njemačke koja je na SP veslala za Švicarsku. Naime, fraulein Janzen, tijekom čitave finalne utrke držala je tempo 25-26 zaveslaja u minuti, a da priča bude nestvarnija premoćno je osvojila naslov svjetske prvakinje veslajući s veslima koja se inače koriste za škole veslanja (tzv. „Macon“)! Navedenim je svakako potresla dio vjerovanja u suvremene postulate veslačkog treninga, ali i dio industrije veslačke opreme! Onima koji će odmah pomisliti da se radi od osobi natprosječne visine i muskulature, kažimo kako je svjetska prvakinja naizgled sasvim obična cura!  Zbog zlatne medalje, ali ponajviše zbog načina „kako“ i te kako je zaslužila iskrene čestitke iz Šibenika i Hrvatske!

Iduće veliko natjecanje na kojem će nastupiti krkašice i krkaši je Hrvatsko veslačko prvenstvo čije je održavanje planirano od 16. do 19. rujna i to (kao i obično) u Zagrebu na Jarunu.

Aspiriniks

  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"