VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Završeno EP u Vareseu 2021.
11.04.2021 20:59:47   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju Eto, nakon tri dana uzbudljivih utrka u 22 kategorije ovogodišnjeg Europskog prvenstva zastor je, barem u onom veslačkom smislu, pao na Lago di Varese.


Dok ovo pišemo sudionici su se vjerojatno već uputili svojim domovinama i domovima, a oluja doživljaja pomalo se sliježe. Idući dani, tjedni i mjeseci zasigurno će proći u razmišljanjima kako doseći još bolju formu i treba li što/koga-koju mijenjati. Svima je san nastup na OI u Tokiju (23.07. – 08.08.'21.), neke posade su taj san temeljem ranijih plasmana već ostvarile, a neke još čekaju teške kvalifikacije – u Lucernu (CH) će se od 15. do 17.05. održati Final Olympic Qualification Regatta, dok će se od 04.do 06.06. u Gavirateu (ITA) održati Final Paraolympic Qualification Regatta. 

Znamo, Mrežu koja nas na čudesan način povezuje već su odmah nakon trijumfalnog prolaska ciljem, preplavile čestitke Valentu i Martinu. I mi smo požurili sudjelovati u tom prasku oduševljenja, stiskajući ono „super“, a sad moramo priznati da nam je prije starta svake od naše tri posade u A-finalu bila frka. Veslanje je, naime, takav sport u kojem svi puno i dobro rade, ili kako nam je to svojedobno lijepo rekao Luka Grubor :„Više nema reprezentacija i posada koje loše veslaju. Svi su jaki!“ Naravno, znamo kvalitetu braće i njihova studioznog trenera, ali opet… znamo i da su lanjski prvaci Europe (Cosmiuc i Tudosa) stalno na pripremama, kako u inozemstvu tako i u svom rumunjskom kampu, znamo da u trci sudjeluju Lodo i Vicino (ITA) jedini koji su na SP (2017., Sarasota, Florida, SAD) uspjeli pobijediti Sinkovićeznamo da su dvojci koji dolaze iz Nizozemske, Srbije i Francuske po prirodi stvari uvijek jako dobri. 

Prije početka utrke nadali smo se da će poslije par početnih zaveslaja loptica CRO-čamca odmah početi izlaziti ispred svih. Vjerovali smo naime, da ako tako bude, ako Valent i Martin odmah pokažu tko su orlovi među sokolovimada našoj frci u preostalih 6 i nešto minuta neće biti razloga. I zaista, kako je utrka odmicala dva doktora veslačke znanosti izgledala su tako suvereno, tako oduševljavajuće moćno, da smo već nakon 500 metara mogli otrčati u kladionicu i staviti svu imovinu na njihovu pobjedu. Naravno, zajedno s nama utrku je gledao i jedan mali veslački početnik kojemu smo nakon ulaska u zadnju četvrtinu trke najavili da će u zadnjih 200 metara ostali stizati Sinkoviće, ali ne zbog toga jer misle da njih dvojicu mogu stići, nego zbog toga jer su ostale još dvije medalje na raspolaganju… a za srebro i broncu se također i te kako treba boriti jer su i srebro i bronca i te kako vrijedni! Nakon ulaska u cilj Internet je počeo gorjeti i sve ostalo je povijest, a mi možemo reći kako su dvojica Hrvata u vodi Lago di Varese iskopala zlato na kojem im još jednom čestitamo. Naravno čestitamo i svima ostalima „krivima“ za ovo zlatno zlato počev od malenog Karla prema starijima! 

Neposredno prije utrke braće gledali smo utrku sestara. Naravno o Ivani i Josipi se radi, o princezama CRO-izborne vrste, o našim velikim nadama za nastup u Tokiju u ženskom dvojcu „bez“. Očekivali smo od njih da pokažu kako je lanjsko EP U23 bilo samo jedan krivi korak na putu do sanjanog cilja - užitka veslanja na njihovim prvim Igrama Olimpijade. Što smo očekivali to smo (na našu veliku sreću i zadovoljstvo) i dobili: najprije su se plasirale u A-finale, a onda su se u tom tzv. Velikom finalu hrabro borile s trenutno jačima. Onima koji/e ne znaju: Josipa i Ivana su blizanke mlade tek 21 godinu, a danas su veslale protiv jedne Helen Glover (GBR) koja ima više svjetskih i europskih titula nego naše cure godina, kao i protiv Rumunjki, Španjolki, Grkinja i Irkinja koje su (koliko nam je poznato) još 2019. na SP održanom u Linzu osigurale svoje vize za najveće natjecanje sportaša Globusa. Vrijedi istaći da su od svjetske ekstra-klase posade GBR naše cure zaostale 7,52 sec., a do medalje im je falilo 6,50 sec. U svemu ovom oduševljenju onime što su ostvarile, dozvolite nam mišljenje navijača da su danas one mogle i bolje, jer činilo nam se kao da su prenapregnute i u nekakvom grču. Ne znamo je li naš dojam iole točan, ali ako je tome tako onda s još više optimizma gledamo prema Lucernu i kvalifikacijskoj regati pa im poručujemo: „Hvala na Vareseu, sretno u Lucernu!  

Naš po redoslijedu utrka treći i već svima poznati biser, Damir Martin, veslao je društvu velikana u koje i sam pripada. Ono što smo od njega očekivali u ovoj fazi priprema za Tokio (ili bolje rečeno oporavka od ozljeda) smo i dobili, pa još i malo više. Vidjelo se da se još uvijek ne može sasvim nositi s Zeidlerom (GER), Nielsenom (DEN), Szymczykom (POL) i Ntouskosom (GRE), ali u ovom trenutku jako je ohrabrujuće znati da je već sada bolji od izvrsnog Borcha (NOR), ali i čitavog niza veslača kojima je plasman u A-finale ostao samo san. Znamo da će mu ovo peto mjesto, a još više pokazano veslanje, biti onaj željeni vjetar u široka prsa (da, da veslačima treba vjetar u prsa!) i da će mu pokazati kako je Varese bio usputna postaja, tek jedna stepenica, pred onaj najveći cilj – Tokio!  Tamo je već izravno plasiran i sad se može mirno dalje pripremati! Sretno Damša! 

Za kraj valja statistički podvući o kakvom se uspjehu hrvatskog veslanja (opet) radi. Dakle, u Italiju smo poslali 5 posada od kojih su čak tri ušle u A-finale, dok je mladi četverac „bez“ svoje natjecanje završio u B-finalu, a iznenadno formirani dvojac na pariće u C-finalu. Na EP-u su nastupile posade iz 35 zemalja, a zlata su otišla u 13 zemalja. Najviše prvih mjesta zaslužila je izborna vrsta GBR (5), pa onda Italija (3), Mađarska-Rumunjska-Nizozemska po dva, te po jedno prvo mjesto Hrvatska, Bjelorusija, Njemačka, Ukrajina, Norveška, Francuska, Irska i Rusija! Čast je biti u takvom društvu, a za pouku našim mladim veslačicama i veslačima ponovimo riječi Luke GruboraPogledajte samo braću Sinković i Damira Martina, njihovu predanost ostvarenju cilja! U njima svaki od mladih može naći najbolje uzore! Oni su teški radnici… naravno za uspjeh su zaslužni i roditelji, sjajni treneri, klubovi, Savez… ali bez teškog rada nema rezultata!“ 

Na kraju, ali ne i najmanje važno: čast je poznavati tako dobru osobu s kojom nas je veslanje povezalo, dragu Juliu Kowacic, službenu fotografkinju reprezentacije Poljske! Naime, treba znati da se veslačke fotografije prodaju po cijeni od 150 do 450 EUR, a Julia već više godina benevolentno poklanja svoj rad  za ilustriranje onog što pišemo u interesu hrvatskog veslanja. Zato opet glasno od svih nas za nju: DZIEKI JULIA, JESTES WSPANIALY! 

Aspiriniks

  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"