VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Osvrt na Svjetsko juniorsko prvenstvo u veslanju
15.08.2018. 17:58:17   |  By: Aspiriniks

Klikni na sliku za uvećanu verziju S odmakom od nekoliko dana vrijeme je „pozvati vraga“ i na papir staviti neka od navijačkih razmišljanja o nastupima cura i momaka koje/i su zastupale/i Hrvatsku. Kao što se zna na SP nas je predstavljalo 6 posada i to tri muška četverca, jedan muški dvojac „bez“ i jedan muški samac, te ženski dvojac na pariće.


Prvi je od naših posada, već i prije službenog otvaranja SP-a, s utrkivanjem počeo Tišnjanin Frane Gabre. Bilo je prijavljeno, naime, čak 37 skifista pa su njihova nadmetanja morala započeti ranim eliminacijama. Frane je u prvoj utrci odustao od ozbiljnog veslanja već nakon 500 metara očito taktički čekajući svoju priliku u repesažu. Na žalost repesažnu utrku završio je na trećem mjestu iza Peruanca i Šveđanina što ga je usmjerilo prema nastupima za plasman od 25. mjesta (polufinala E/F). U svojoj E/F polufinalnoj grupi je pobijedio, a onda u borbi za plasman od 25. do 30. mjesta u cilj ušao kao trećeplasirani i tako konačno zauzeo 27. mjesto među skifistima Svijeta. Dojam je da je Frane na Prvenstvu pokazao manje nego što on to zna i može kad je u najboljoj formi.

U četvrtak su na start svojih prvih utrka na ovogodišnjem SP-u izišle naše preostale posade. Najviše nade da mogu izbjeći repesažne utrke polagali smo u dvojac „bez“ (braća Anton i Patrik Lončarić), a onda u četverac na pariće (Fabio Ipsa, Jakov Bijelić, Ivan Šarić i Goran Mahmutović). Za četverac „bez“ (Mateo Stojšić, Luka Markulinčić, Nino Perišić i Karlo Borković) znali smo da su puni snage i želje za dokazivanjem, dok za cure u dvojcu na pariće (Aria Cvitanović i Izabela Krakić) i momke u četvercu „sa“ (Jerko Radovčić, Mislav Đomlija, Matija Turčić, Kristijan Papak i Denis Capan korm.) nismo imali pojma što očekivati. Cure su na EP-u održanom krajem svibnja u Francuskoj veslale u dvojcu „bez“ i zauzele peto mjesto s velikim zaostatkom iza pobjednica iz Grčke (u Racicama osvojile naslov svjetskih prvakinja), dok je četverac „sa“ u Francuskoj u 50% drugačijem sastavu (tada „Krka“ + „Jadran“ Rijeka) bio šesti također s povećim zaostatkom iza pobjednika iz Italije (također kao i Grkinje u Racicama osvojili naslov svjetskih prvaka). Sve u svemu prvi dan nije nam ostao u lijepom sjećanju jer su baš sve naše posade prošle loše, odnosno nisu se odmah uspjele kvalificirati u polufinale. Doduše, bilo je vruće i sparno, a mnogim našima bio je to prvi nastup u životu na najjačem svjetskom natjecanju.

U petak, na dan kad su se veslale popravne utrke (repesaži), četverci i braća Lončarić uspjeli su se plasirati za polufinalne utrke čime su pokazali da su loši plasmani ostvareni dan ranije bili samo prolazna slabost. Samo se djevojke nisu uspjele plasirati u daljnju, višu, razinu velikog Natjecanja (zauzele su treće mjesto, a trebalo je biti drugi u svojoj skupini repesaža), dok su momci pokazali da će u polufinalu svima biti tvrd orah. Odmah recimo da su cure na kraju bile prve u C-finalu, a možemo samo pretpostavljati da bi u dvojcu „bez“ ostvarile (puno) bolji plasman.

U subotu, na dan istine, na startu su se najprije našli Mimini dečki u četvercu „sa“. Vrijeme je bio idealno za veslanje, jezero mirno, s tek malko tu-i-tamo vjetrića. Borili se jesu, ali izborili se nisu. Trebalo je biti treći, a u cilj su ušli kao četvrti s malo više od dvije sekunde zaostatka iza trećeplasiranih Čeha. Međutim, nismo bili ni najmanje razočarani njihovim nastupom, dapače! Djelovali su vrlo skladno, a to što je prosjek težine posade bio malo više od (nedovoljnih) 80-ak kilograma, pa je time i sila na veslu bila utoliko manja, objektivan je problem. Treba reći i to da su, osim protiv Čeha, veslali protiv Talijana (zlato SP-a) i Australaca (bronca SP-a), te Rusa (drugi na EP u Francuskoj) i Iraca.

Iza „sa“ na startu polufinala našao se naš sjajni dvojac „bez“ koji je u Racicama branio naslov svjetskog prvaka osvojen lani u Litvi. Vjetar je sad već poprilično jako puhao u krmu, a Lončarići su i u takvim uvjetima pokazali majstorsko vladanje čamcem i veslima. Naime, baš u uvjetima jakog „sa“ vjetra valja pokazati tehničko umijeće što Antonu i Patriku nije bio problem. Naprosto su prohujali stazom i na kraju s fantastičnih 6:27:91 ostvarili najbolje vrijeme svjetskih prvenstava! Evo dijela onog što je o tom njihovom podvigu napisano na www.worldrowing.com Croatia had set a new Junior World Best Time. They finished in 6:27.91 – nearly 5 seconds faster than the previous best time set two years ago.“

Potom je na stazu, pod istim meteo-uvjetima koji su vladali za vrijeme utrka dvojaca, izišao i naš četverac „bez“. Baš kao i „sa“ borili se jesu, ali izborili se nisu, usput pokazavši da imaju malih problema s stabilnošću čamca u tako nepovoljnim uvjetima. Trebali su biti najmanje drugi, ali su u cilj ušli kao peti iza Novog Zelanda, Češke, Rumunjske i SAD-a, a ispred Srbije.

Na kraju utrka koje su nas posebno zanimale, a to su one u kojima su nastupale naše posade, gledali smo pokušaj četverca na pariće da se domogne A-finala. Nisu uspjeli, ali ovdje treba reći ono što je karakteristično za nastupe naših četveraca toga dana: sva tri četverca su, igrom slučaja, veslala u stazi 1 iz koje nitko nije prošao dalje! Ova je staza, naime, bila najzaštićenija od vjetra u krmu koji je čas slabije, čas jače, puhao tog dana. Taj vjetar, uostalom, umješno su iskoristili baš majstori iz Osijeka: postižući svoj rekord iskoristili su povoljne uvjete veslanja u petoj stazi!

Nedjeljni plasmani svima su poznati, ali 'ajmo redom. Četverac „sa“ je i u B-finalu pokazao kako iz utrke u utrku „raste“. Veslali su zbilja jako dobro, iskoristili 100% svojih potencijala i u cilj ušli kao drugoplasirani (osmi na Svijetu) iza Kanađana, a ispred Rusa, Južne Afrike, Irske i Ukrajine. Četverac „bez“ se, zatim, pokazao u svom najboljem izdanju. Krenuli su silovito i tako i završili ne dopustivši nikom da im se približi čime su osvojili prvo mjesto, ili ukupno sedmo na Svijetu. O njihovom nedjeljnom izdanju pokazanom u B-finalu najbolje svjedoči činjenica da im je na pontonu po povratku s utrke na odličnom veslanju čestitao i trener posade Njemačke! Potom su članovi CRO-četverca na pariće pokazali da ovo, na žalost, ipak nije bilo njihovo Prvenstvo. U B-finalu su u cilj ušli kao peti.

Posebno o braći Lončarić, osvajačima bronce zlatnog sjaja, valja reći slijedeće: loše su počeli u kvalifikacijama, potom u repesažu i polufinalu pokazali da imaju sve što treba za ponovno osvajanje zlata, da bi u A-finalu naišli na tog dana raspoloženije Rumunje i Nijemce. U jakoj svjetskoj konkurenciji u kojoj je pritajeni favorit, posada Argentine, ostala bez A-finala, u kojoj npr. odlični dvojci Italije i Litve nisu mogli „ni primirisati“ medalji, možemo biti jako zadovoljni osvojenom broncom izborenom u tijesnom okršaju s odličnim dvojcem iz Južne Afrike. Sve u svemu Anton i Patrik su i ovog puta pokazali svjetsku klasu jer je i ovo Natjecanje pokazalo da u veslanju na svjetskoj razini nije lako ući niti u C-finale, a kamoli se izboriti za odličje.

Po dolasku u Domovinu razvila se priča u svezi izostanka fizioterapeuta koji bi pomogao našim posadama, napose braći, da se brže i potpunije oporave od napora. Svakako podržavamo inicijative da uz izbornu vrstu na svakom velikom natjecanju bude i liječnik i fizioterapeut, pa možda i kiropraktičar. Međutim, prema pokazanom u završnoj utrci dvojaca tog dana su Rumunji i Nijemci jednostavno bili bolji i tu ni dva fizioterapeuta ne bi popravila stvar. Uostalom, čude nas priče s primjesom traženja alibija za fantastično treće mjesto na Svijetu! Kome se i zbog čega opravdavati kad je osvojena medalja? Kome su se i zbog čega trebali opravdavali članovi našeg osmerca brončanog sa OI u Sydneyu 2000. koji su na raspolaganju imali jednog fizioterapeuta na 12 veslača i još nekoliko atletičara? U povijesti hrvatskog veslanja ta medalja iz Sydneya i dalje zauzima posebno mjesto kao da je zlatna! Tako valja gledati i na novi uspjeh braće iz Osijeka!

Recimo da su nas od svih posada koje smo imali čast i zadovoljstvo vidjeti na netom završenom SP-u najviše oduševili upravo besprijekorno savršenim nastupima Englezi u četvercu „bez“ i Grkinje u dvojcu „bez“. Najviše su, po nama, podbacili Nijemac i Španjolka u samcima. Ovo Prvenstvo nam je pokazalo da će Hrvatska, bude li sreće i pameti, iduće godine u Tokiju opet imati posadu spremnu za borbu za medalju. Mateo, Luka, Nino, Karlo, Jerko, Mislav i Kristijan zajedno s svojim trenerima nam to jamče, a njima će se iduće godine još netko od mlađih zasigurno pridružiti!

Na kraju, ali ne i najmanje važno: posebno hvala prijateljima iz HVK „Gusar“ na (drugi put) posuđenom čamcu za posadu četverca „sa“! Palac gore našem (Krkinom) glavnom treneru Milanu Radečiću, koji je i ovog puta pokazao da i te kako zna dovesti posadu u formu baš onda kad to najviše treba, a još je uza sve brige oko posade imao odgovoran zadatak voziti klupski kombi s prikolicom na Natjecanje i s Natjecanja.

Aspiriniks  

 

 


  Verzija za Ispis


Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju Klikni na sliku za uvećanu verziju
Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"